Mumii de femei şi atelierele meşteşugarilor care au lucrat la piramide, descoperite în Egipt

Egipt
Egipt

Două mumii de femei şi atelierele meşteşugarilor care au lucrat la piramide au fost descoperite în Valea Regilor din Egipt.

Două mumii ale unor femei au fost descoperite în celebra necropolă Valea Regilor din Egipt, necropolă în care se află şi mormântul faraonului-copil Tutankamon, dar şi al altor faraoni egipteni, informează vineri Live Science.

În afara mumiilor, arheologii au mai dezgropat câteva ateliere ale meşterilor care au muncit la ridicarea acestei grandioase necropole. Descoperirile au fost anunţate joi în cadrul unei conferinţe de presă.

Deşi nu a fost descoperit alt mormânt regal, arheologii au adus la lumină de această dată ateliere şi spaţii de depozitare pentru echipamentele muncitorilor, înscrisuri privind viaţa de zi cu zi a acestora şi chiar şi un artefact neobişnuit despre care se crede că era folosit de muncitori pentru a muta obiecte mari de mobilier.

Cea mai importantă descoperire

Una dintre cele mai importante noi descoperiri este reţeaua vastă de ateliere meşteşugăreşti aflată în partea de vest a necropolei, în apropiere de Luxor. Complexul include ateliere folosite pentru a decora obiecte ceramice, pentru a produce obiecte de mobilier dar şi pentru producerea şi întreţinerea obiectelor din aur, conform coordonatorului echipei de arheologi care a realizat descoperirile, egiptologul Zahi Hawass, fost ministru al antichităţilor.

În apropierea complexului de ateliere, arheologii au descoperit un spaţiu de 5 metri lungime folosit ca depozit pentru obiectele produse în ateliere. Din acest sit au fost extrase numeroase resturi, de la rămăşiţe de frânghii şi urme de alimente, printre care şi câteva cepe, până la materiale rămase din procesul de mumificare a cadavrelor. Arheologii au descoperit, de asemenea, o bucată de lemn de aproape 1 metru, care arată ca o furcă. O inscripţie hieroglifică prezentă pe acest artefact se traduce prin "domn al celor două tărâmuri". Acest artefact neobişnuit era folosit, probabil, pentru a introduce pise de mobilier în interiorul mormintelor, conform lui Hawass.

În apropiere, arheologii au descoperit şi rămăşiţele unui cuptor pentru pâine, dar şi ale unui cuptor pentru ceramică şi ale unui depozit de apă. Au fost descoperite şi două inele, dintre care unul inscripţionat cu numele lui Amenhotep al III-lea, faraon al cărui mormânt se află în partea de vest a Văii Regilor. Zahi Hawass a precizat că va continua săpăturile în acest sit în speranţa că vor fi găsite şi morminte ale altor membri ai familiei lui Amenhotep al III-lea, bunicul lui Tutankamon.

Fereastră spre viaţa oamenilor de rând din Egiptul Antic

În partea estică a Văii Regilor echipa de arheologi a descoperit 10 inscripţii pe bucăţi de ceramică, în apropierea mormântului lui Ramses al III-lea (1184 î.Hr - 1153 î.Hr). Traducerea acestor inscripţii nu a fost încă finalizată, însă, conform arheologilor, una dintre ele vorbeşte despre oamenii care au muncit la acest sit.

În apropiere de mormântul lui Ramses al VII-lea (care a domnit între 1136 î.Hr şi 1129 î.Hr), arheologii au descoperit rămăşiţele a 40 de mici colibe vechi de 3.300 de ani, folosite probabil pentru depozitarea uneltelor muncitorilor care ridicau aceste morminte.

Alte descoperiri au fost făcute în apropierea mormântului lui Hatshepsut, o femeie faron, iar printre acestea se află şi două mumii ale unor femei, precum şi mai multe figurine shabti. Vechii egipteni obişnuiau să îngroape astfel de figurine antropomorfe alături de mumii, acestea având rolul de a-l servi pe defunct în viaţa de apoi. Deocamdată nu se ştie cui aparţin aceste două mumii.

Aceste descoperiri le deschid istoricilor şi arheologilor o fereastră spre viaţa oamenilor de rând din Egiptul Antic. Şantierul arheologic rămâne deschis, conform lui Zahi Hawass, care a precizat că speră să găsească şi noi morminte regale intacte.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel