Mină de cărbuni în loc de case. Berlinul desfășoară forțe masive de poliție: Evacuări cu buldozere și tunuri de apă

Sursa foto Twitter Hambi bleibt
Sursa foto Twitter Hambi bleibt

Se întâmplă în Germania: Guvernul german trimite polițiști și tunuri cu apă pentru a evacua satul Luetzerath în favoarea extinderii unei mine de cărbuni.

Imagini desprinse parcă de pe câmpul de război: activiștii pentru climă s-au ascuns printre case și copaci, în timp ce buldozerele încep să demoleze satul, protejat de mulțimi de polițiști, pentru a extinde o mină de cărbune. Iată ce se întâmplă în aceste zile în Luetzerath,un sat din Germania.

O scenă de neconceput până de curând, ținând cont de faptul că puterea politică a Verzilor promitea, până de curând, să pună capăt combustibililor fosili și energiei nucleare.

Însă războiul din Ucraina și nevoia de a face față lipsei gazului rusesc au schimbat rapid și prioritățile partidului verde, cel puțin pe termen scurt: oprirea nucleară a fost amânată, iar producția de cărbune a fost relansată.

Mina Luetzerath face parte din acest nou plan, solicitat de gigantul energetic Rwe în toamna anului trecut și susținut de ministrul Economiei, Robert Habeck, liderul Verzilor germani.

Potrivit publicației Europa Today, sătenii și-au părăsit casele treptat, însă activiștii pentru climă le-au luat repede locul. Potrivit presei locale, cel puțin 200 de tineri, în special de la Fridays For Future, au creat un fel de scut uman împotriva buldozerelor, ascunzându-se printre casele părăsite ale satului și printre copaci. Potrivit agenției de presă Dpa, activiștii ar fi plasat și butelii de gaz în casele care urmează a fi demolate, iar pe 14 ianuarie au fost chemați activiști din toată Germania penru a susține cauza într-un mobilizare națională. 

Răspunsul autorităților nu a întârziat să apară

Potrivit publicației germane, Spiegel, Berlinul desfășoară un număr masiv de cadre de poliție din 14 regiuni, cu cai, câini și tunuri cu apă. Evacuarea activiștilor ar putea începe încă din această săptămână. 

Politicienii Verzi, la rândul lor, apără decizia de extindere a minei, susținând că era un compromis necesar pentru a asigura securitatea energetică și că, în schimb, au renunțat prea devreme la exploatarea cărbunelui în Renania, regiunea în care se află Luetzerath.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel