Membru CSM, despre deciziile CCR: Parcă acestea încearcă să blocheze sistemul judiciar

Judecătorul Adrian Bordea, membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), a declarat marţi, la Târgu Mureş, că deşi nu comentează deciziile Curţii Constituţionale a României (CCR), acestea au îngreunat activitatea sistemului judiciar şi 'parcă încearcă să blocheze sistemul judiciar'. 

'Dacă CCR a declarat neconstituţional un text de lege, acel text de lege nu îşi mai are aplicabilitatea (...) Fără a comenta deciziile CCR, parcă acestea încearcă să blocheze sistemul judiciar. A fost o filozofie a Codului de Procedură Penală, care pur şi simplu s-a evaporat. Asta înseamnă că nu s-a recurs nici de către cei care au stabilit regulile procesuale, nu au gândit la reprezentarea constituţională a instituţiilor care, iată, au fost declarate neconstituţionale. Fără a comenta decizia CCR, ea a adus la îngreunarea activităţii', a declarat Adrian Bordea, într-o conferinţă de presă, citează Agerpres.

Judecătorul Horaţius Dumbravă, de asemenea membru al CSM, a afirmat la rândul său că în materie de procedură penală există numeroase decizii ale CCR, care nu au fost transpuse încă în legislaţie, deşi unele au o vechime de peste un an şi jumătate. 'În materie de procedură penală sunt mai multe decizii şi aşteptăm, cred că de un an, un an şi jumătate, ca Parlamentul să îşi facă treaba. Noi am sesizat demult pentru că după fiecare decizie a CCR, în raport cu fiecare, că e necesară o modificare legislativă. Vă dau doar exemplul camerei preliminare pentru care s-au aflat la Parlament foarte mult timp aceste modificări şi solicitări, şi ale noastre şi ale Ministerului Justiţiei. Aşteptăm şi modificările recente să vedem cum sună, cele pe interceptările la alte organe specializate de stat, dar şi cele pe renunţare la urmărire penală. Noi sperăm ca Parlamentul să se mişte cât de repede, după câte ştiu au chemat şi CSM, şi Ministerul Justiţiei la Comisia Juridică din Camera Deputaţilor la discuţii pe 15 modificări pe procedura penală. Nu ştiu ce se intenţionează, putem să asigurăm punctele noastre de vedere avizate. Dar ele (modificările, n.r.) afectează activitatea instanţelor de judecată', a declarat Dumbravă.

[citeste si]

Acesta a spus că până la modificările survenite în privinţa camerei preliminare, soluţionarea cauzelor dura în medie o lună şi jumătate, dar după decizia CCR s-a ajuns la 7 luni la toate dosarele penale, care trec prin cameră preliminară. 'Ceea ce înseamnă foarte mult şi pentru instanţele de judecată, eforturi suplimentare, costuri foarte mari, dar şi pentru justiţiabili că sunt chemaţi în faţa instanţelor de două ori pentru chestiuni care pot fi discutate o singură dată', a mai afirmat Horaţius Dumbravă.

Reprezentanţii CSM, Adrian Bordea, Horaţius Dumbravă şi Alexandru Şerban au participat, marţi, la bilanţul activităţii Curţii de Apel Târgu Mureş pe anul 2015. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel