Un membru CSM vrea control civil asupra interceptărilor

Un judecător, membru în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), consideră că ar trebui să existe un control civil, pentru a nu se comite abuzuri, cu asigurarea confidenţialităţii, asupra instituţiilor care fac interceptări, fie că este vorba de DNA, de SRI sau de orice serviciu tehnic.

Judecătorul Horaţius Dumbravă, membru în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), a declarat, joi, la Alba Iulia, că ar trebui să existe un control civil, pentru a nu se comite abuzuri, cu asigurarea confidenţialităţii, asupra instituţiilor care fac interceptări, fie că este vorba de DNA, de SRI sau de orice serviciu tehnic.

'Oricine face interceptarea - că este DNA, că este SRI, că este 'Doi şi un sfert', orice serviciu tehnic care face interceptarea - asupra lui trebuie să existe un control, să spun, civil. Trebuie să existe un control al societăţii (...) să nu se comită abuzuri. Acesta a fost cred, dar o să vedem decizia Curţii Constituţionale şi spiritul în care a fost adoptată acea decizie a Curţii Constituţionale. Vom vedea şi motivarea. Adică e nevoie ca societatea, într-un fel, să aibă controlul tuturor interceptărilor. Sigur, cu asigurarea confidenţialităţii, cu asigurarea secretului de serviciu, sau chiar de stat, a informaţiilor clasificate, dar e nevoie să existe un control', a declarat, într-o conferinţă de presă la Alba Iulia, membrul CSM, Horaţius Dumbravă.

Citește și: Ce spune șeful DIICOT despre Autoritatea Națională de Interceptări

Judecătorul a apreciat că serviciul tehnic de la nivelul DNA din structura centrală funcţionează foarte bine.

'Deci aici nu cred că avem discuţii de făcut. El este rupt de SRI ca serviciu tehnic şi nu au fost discuţii', a adăugat judecătorul.

În ceea ce priveşte declaraţia făcută joi de procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, potrivit căreia vor exista 'anumite consecinţe' după ce Curtea Constituţională va publica motivarea deciziei privind interceptările şi că va fi extins numărul persoanelor de la serviciul tehnic, Dumbravă a opinat că această afirmaţie probabil 'vine în acest spirit, că a funcţionat bine acest serviciu'.

'Probabil declaraţia doamnei Kovesi vine în acest spirit - că a funcţionat bine acest serviciu - dar eu aş spune să nu ne grăbim. Să vedem în primul rând decizia Curţii Constituţionale şi ce putem face noi, nu eu, judecătorul Dumbravă de la CSM, ci întreaga societate, cum punem într-o cheie firească, logică, democratică această problemă', a spus membrul CSM.

Horațiu Dumbravă, încrezător: Probabil CCR ne va da anumite idei

Întrebat cum anume ar vedea acest control al societăţii, Horaţius Dumbravă a subliniat că 'probabil Curtea Constituţională ne va da anumite idei'.

Pe 16 februarie, plenul CCR a admis excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor din Codul de procedură penală care prevăd că supravegherea tehnică dispusă de procuror poate fi efectuată nu doar de 'organul de cercetare penală sau de lucrători specializaţi din cadrul poliţiei', ci şi de 'alte organe specializate ale statului'. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel