Medicamentele antidepresive, asociate cu o complicație gravă

Un studiu de amploare a ajuns la concluzia că pacienții tratați cu medicamente antidepresive au un risc crescut de tromboembolism venos, o complicație amenințătoare de viață, potrivit Medscape. 

O nouă meta-analiză demonstrează asocierea dintre depresie, utilizarea de medicamente antidepresive și un risc mai mare de tromboembolism venos (TEV), informează dr. Arefa Cassoobhoy, într-un articol publicat de Medscape.

Despre tromboembolismul venos

Tromboembolismul venos se produce atunci când o venă profundă este parțial sau complet blocată de un cheag de sânge, cel mai frecvent la nivelul picioarelor, ceea ce se numește tromboză venoasă profundă. Cheagul se poate rupe, astfel încât ajunge prin intermediul vaselor de sânge în plămâni, cauzând o embolie pulmonară care va pune viața persoanei afectate în pericol. Sindromul post-trombotic sau embolia pulmonară, potențial letală este foarte gravă, iar piciorul poate fi afectat permanent. O persoană din 100, diagnosticate cu tromboză venoasă profundă, va deceda.

Medicamentele antidepresive și riscul formării cheagurilor de sânge

Pentru meta-analiza citată, datele au fost colectate din opt studii observaționale care au implicat aproape 1 milion de participanți și peste 9.000 de pacienți cu tromboembolism venos.

Autorii au descoperit că fiecare clasă de medicamente antidepresive studiate a fost asociată cu un risc crescut de TEV. Acestea includ antidepresive triciclice, inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei și alte antidepresive.

Deși cercetătorii nu au putut determina dacă această asociere este cauzată în principal de depresie sau de medicamente antidepresive ori de ambele, acest risc există. 

De aceea, medicii psihiatri sunt atenționați să evalueze riscul pacientului pentru formarea cheagurilor de sânge atunci când li se prescriu medicamente antidepresive.

Alte medicamente care pot crește riscul de tromboembolism venos includ: contraceptivele orale, terapia de substituție hormonală și terapia cu testosteron.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel