Marţi - şedinţă de Guvern privind directiva privind garanţiile procedurale pentru copiii acuzaţi în cadrul procedurilor penale - pe ordinea de zi

Guvernul se reuneşte marţi în şedinţă, pe ordinea de zi aflându-se şi Directiva UE privind garanţiile procedurale pentru copii care sunt persoane suspectate sau acuzate în cadrul procedurilor penale.

Potrivit Executivului, în şedinţa de marţi urmează a fi adoptat un proiect de lege privind unele măsuri pentru transpunerea în legislaţia naţională a Directivei UE 2016/800 a Parlamentului European şi a Consiliului din 11 mai 2016 privind garanţiile procedurale pentru copii care sunt persoane suspectate sau acuzate în cadrul procedurilor penale.

'Scopul directivei este acela de a stabili garanţii procedurale pentru minorii care sunt persoane suspectate sau acuzate în proceduri penale, astfel încât aceştia să fie în măsură să înţeleagă desfăşurarea procedurilor şi să îşi exercite dreptul la un proces echitabil, precum şi de a preveni recidiva în cazul copiilor şi de a promova integrarea socială a acestora. Cea mai mare parte a dispoziţiilor acesteia sunt deja transpuse în legislaţia naţională, în special prin prevederile Codului de procedură penală şi ale Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal. Există însă şi o serie de prevederi ale directivei care necesită adaptarea legislaţiei interne, acestea fiind în special dispoziţii din domeniul dreptului minorului la informare, dreptul la evaluare individuală şi la evaluare medicală, dreptul la informare al părinţilor sau tutorelui minorului', se arată în expunerea de motive a proiectului legislativ.

Pe agenda şedinţei de Guvern se mai află un proiect pentru modificarea şi completarea HG 838 din 2015 pentru aprobarea participării României la Studiul internaţional pentru procesul de predare-învăţare, dezvoltat de OECD-TALIS 2018 şi altul privind actualizarea adresei, valorilor de inventar şi a codului de clasificaţie ale unor bunuri din domeniul public al statului aflate în administrarea Ministerului Mediului. Miniştrii urmează să actualizeze şi Hotărârea Guvernului nr. 1486/2005 privind asigurarea pazei şi protecţiei obiectivelor, bunurilor şi valorilor cu efective de jandarmi.

Totodată, pe ordinea de zi a şedinţei de marţi se află un memorandum cu tema 'Prezentarea opţiunilor pentru utilizarea instrumentelor de finanţare specificate de Directiva (UE) 2018/410 şi decizia României privind implementarea acestora' şi un alt memorandum care se referă la aprobarea transmiterii de către Guvern a unei cereri către Consiliul General al Municipiului Bucureşti privind emiterea unei hotărâri care are ca obiect trecerea a două terenuri situate în bulevardul Mircea Vodă din Bucureşti, din proprietatea municipiului Bucureşti, în domeniul public al statului, în vederea dării acestora în administrarea Ministerului Finanţelor Publice. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel