Macron anunță alarmist că 'UE ar putea muri'

Sursa Foto: Agerpres
Sursa Foto: Agerpres

Preşedintele Franței Emmanuel Macron a făcut joi un portret alarmist al UE, despre care a zis că 'ar putea să moară' și se află 'în situaţie de încercuire'. Mai mult, Macron a zis că UE riscă să fie lăsată în urmă de competiţia cu celelalte mari puteri.

În același timp, Macron a prezentat viziunea unei Uniuni care să nu fie vasalul Statelor Unite ale Americii şi să se afirme pe scena internaţională la orizontul anului 2030, transmit AFP şi Reuters.

'Trebuie să fim lucizi astăzi cu privire la faptul că Europa noastră poate muri', a declarat el într-un discurs despre viitorul Uniunii Europene, la Universitatea Sorbona, considerat a fi intrarea sa în campanie pentru alegerile europarlamentare, înaintea cărora partidul prezidenţial este cotat de sondaje mult în urma Adunării Naţionale (RN, extrema dreaptă).

'Aceasta depinde numai şi numai de alegerile noastre, dar aceste alegeri trebuie făcute acum', pentru că 'la orizontul viitorului deceniu (...) riscul este imens de a fi fragilizaţi, chiar marginalizaţi', a spus Macron în faţa a 500 de invitaţi, printre care ambasadorii celorlalte 26 de state ale Uniunii Europene, studenţi, cercetători, dar și întreg guvernul francez. Macron a făcut declarații despre o Europă 'în situaţie de încercuire' în faţa marilor puteri şi a zis faptul că valorile 'democraţiei liberale' europene sunt 'din ce în ce mai criticate şi contestate'.

'Riscul este ca Europa să cunoască un declin şi începem să vedem deja acest lucru în ciuda tuturor eforturilor noastre', a avertizat el, pledând pentru o 'Europă puternică', care 'se face respectată', 'îşi asigură securitatea' şi îşi recâştigă 'autonomia strategică'.

Într-un context geopolitic complicat de războiul dintre Rusia și Ucraina, Macron a solicitat UE să îşi întărească apărarea în cadrul NATO, spunând în trecere posibilitatea achiziționării cu un scut antirachetă. Macron a anunţat că va invita toate statele Uniunii Europene să construiască un 'concept strategic' de 'apărare europeană credibilă'. De asemenea, a chemat UE să îşi întărească industria de apărare şi a zis că este nevoie de un 'împrumut european' - subiect tabu mai ales în Germania - pentru investiţii în armament.

'Nu există apărare fără o industrie de apărare (...) Avem decenii de sub-investiţii. Trebuie să producem mai mult, mai rapid şi trebuie să producem ca europeni', a pledat Macron. UE 'trebuie să arate că nu este niciodată un vasal al Statelor Unite şi că ştie cum să vorbească cu toate celelalte regiuni ale lumii', a adăugat Macron.

Pe un alt plan, Macron a solicitat o 'revizuire' a politicii comerciale a Uniunii, 'apărându-ne interesele' în faţa practicilor comerciale ale Chinei și SUA. 'Nu poate merge aşa dacă suntem singurii din lume care respectă regulile comerciale aşa cum au foste ele scrise acum 15 ani, dacă chinezii, americanii nu le mai respectă şi îşi subvenţionează sectoarele critice', a declarat Macron, care a chemat, de asemenea, UE să recâştige 'controlul frontierelor' sale şi 'să îl asume'.

Macron a propus 'o structură politică' la nivelul Uniunii care să permită luarea de decizii pe 'subiectele de imigraţie, luptă împotriva criminalităţii organizate, terorism, luptă contra traficului de droguri sau infracţionalităţii cibernetice'. Discursul său este considerat a fi o intrare în campania electorală a preşedintelui Franței, în condițiile în care, în sondaje, formațiunea sa politică este în continuare cu mult în spatele Adunării Naţionale.

Conform unui sondaj Opinionway cu privire la alegerile pentru Parlamentul European din data de 9 iunie 2024, publicat vineri, lista majorităţii prezidenţiale este cotată cu 19% din intenţiile de vot, cu mult în spatele RN (29%), dar înaintea listei socialiştilor (12%).

Palatul Elysée a respins însă orice tactică de tip electoral, menționând faptul că preşedintele îşi propune să 'influenţeze agenda' viitoarei Comisii Europene care va rezulta după alegeri. Potrivit unui sondaj Elabe publicat joi, 57% dintre francezi spun însă că preşedintele lor nu a avut o 'influenţă reală' asupra Uniunii Europene începând din anul 2017.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel