Lukoil estimează cheltuieli de capital de peste opt miliarde de dolari în 2019

Eduard Pascu / 31 mai 2019 / 09:44

Cheltuielile de capital ale Lukoil, al doilea producător de petrol din Rusia, ar putea depăşi anul viitor opt miliarde de dolari, a anunţat vicepreşedintele Pavel Zhdanov, transmite Reuters.

Pentru acest an, compania se aşteaptă la cheltuieli de capital cuprinse între 475 şi 500 de miliarde de ruble, în funcţie de acordurile dintre OPEC şi aliaţii săi, a explicat oficialul Lukoil.

Rusia va lua în considerare o posibilă extindere a acordului său privind reducerea producţiei de ţiţei încheiat cu Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) şi alte state din afara cartelului, a declarat miercuri vicepremierul rus Anton Siluanov.

De la 1 ianuarie, pentru a sprijini creşterea preţurilor, OPEC şi alţi producători de ţiţei (alianţa OPEC+) au decis să reducă producţia cu 1,2 milioane bpd, în perioada 1 ianuarie - 30 iunie 2019. La reuniunea de la Viena, din 25 - 26 iunie, ar urma să se decidă dacă pactul va fi extins.

Lukoil a raportat o creştere cu 37% a profitului atribuibil acţionarilor în primul trimestru până la 149,2 miliarde ruble (2,3 miliarde dolari), graţie creşterii producţiei şi faptului că preţul petrolului, calculat în ruble, a fost mai mare decât în perioada similară a anului trecut.

În primele trei luni ale acestui an, producţia de hidrocarburi a grupului controlat de Vagit Alekperov şi Leonid Fedun a atins 2,407 milioane barili echivalent petrol, cu 4,1% mai mare în ritm anual, graţie creşterii producţiei externe de gaze naturale.

Tot în primele trei luni ale lui 2019, Lukoil a produs 15,7 milioane de tone de produse rafinate la rafinăriile sale, cu 4,3% mai mult decât în perioada similară a anului trecut, graţie unor rate mai mare de utilizare la rafinăriile din Nizhny Novgorod, Perm, Bulgaria şi Italia. Rafinăriile din Europa au produs 5,3 milioane de tone de produse rafinate, cu 6,4% mai mult decât în perioada similară a anului trecut.

Lukoil România este unul dintre liderii pieţei petroliere româneşti, având o cotă de aproximativ 20% din piaţa totală de produse petroliere. În prezent, compania Lukoil România deţine rafinăria Petrotel şi comercializează carburanţi printr-o reţea de 300 de staţii de distribuţie.