Centrala nucleară de la Cernobîl este deconectată de la rețeaua electrică.
Electricitatea centralei nucleare de la Cernobîl a fost întreruptă, după ce forțele ruse au preluat luna trecută controlul asupra acesteia. Deși nu mai este o centrală funcțională, Cernobîl, locul celui mai grav accident nuclear din lume, nu a fost niciodată complet abandonat și necesită încă o gestionare constantă. Combustibilul nuclear uzat este răcit la fața locului.
Alexander Lukașenko, un aliat apropiat al Rusiei, a instruit specialiștii din Belarus să se asigure că centrala ucraineană primește energie, potrivit agenției de presă Reuters care citează agenția de presă de stat BelTA. Cernobîl este situat în apropierea graniței cu Belarus.
Ucraina a avertizat ieri că există pericolul ca radiațiile din centrală să se scurgă din cauza întreruperii de curent. Ulterior, ONU a spus că întreruperea nu va afecta siguranța, conform BBC.
Agenția Internațională pentru Energie Atomică a recunoscut că nu are anumite informaţii, dar pe Twitter a explicat că „nu vede un impact asupra securității”. Ministrul de externe Dmytro Kuleba a cerut Rusiei încetarea focului pentru a efectua reparația.
Energoatom, agenția responsabilă cu energia nucleară din Ucraina, a început între timp să lanseze vești din ce în ce mai alarmante: „În depozitul de stocare sunt depozitate aproximativ 20.000 de elemente de combustibil uzat. Au nevoie de răcire constantă, ceea ce este posibil doar dacă există energie electrică. În consecință, temperatura în rezervoarele de colectare se vor ridica, suferind vârfuri și eliberând substanțe radioactive în mediu”.
Germania, prin vocea Ministerului Mediului, a făcut cunoscut că nu a detectat anomalii ale nivelurilor de radiații de pe teritoriul său.
Ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba îndeamnă Rusia la calm, măcar pâna când Ucraina reușește să repare o linie electrică ce alimentează Centrala Nucleară avariată de la Cernobîl şi avertizează că este posibil să aibă loc ”scurgeri” de radiaţii în cazul în care pana de curent continuă, relatează AFP.
Într-un tweet el a reiterat pericolul. Pana de curent de la centrala de la Cernobîl „va cauza în scurt timp oprirea sistemelor de răcire ale depozitului de combustibil nuclear, făcând iminentă scurgerile de radiații” (citește mai mult AICI).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu