Lipsa somnului. Risc enorm pentru adolescenţi

Adolescenţii care nu dorm suficient pot fi mai predispuşi să dezvolte factori de risc pentru boli de inimă.

Adolescenţii care nu dorm suficient pot fi mai predispuşi să dezvolte factori de risc pentru boli de inimă, cum ar fi hipertensiunea arterială şi excesul de grăsimi în organism, sugerează un studiu american, preluat de Reuters. 

"Somnul contează", a spus dr. Elsie Taveras de la Massachusetts General Hospital din Boston. Durata şi calitatea somnului sunt piloni ai sănătăţii alături de regimul alimentar şi activitatea fizică. 

Taveras şi colegii ei au efectuat cercetarea pe 829 de adolescenţi cărora le-au cerut să poarte la încheietura mâinii dispozitive de monitorizare a activităţii, pentru a-şi înregistra somnul de noapte şi activitatea din timpul zilei timp de 7 până la 10 zile. Ei au examinat, de asemenea, factorii de risc pentru boli de inimă, accident vascular cerebral şi diabet zaharat prin măsurarea circumferinţei taliei adolescenţilor, a tensiunii arteriale, colesterolului şi a rezistenţei la insulină, un semn distinctiv al diabetului. 

Jumătate dintre adolescenţi dormeau cel puţin 7,4 ore pe noapte

În general, jumătate dintre adolescenţi dormeau cel puţin 7,4 ore pe noapte, au constatat cercetătorii. Doar aproximativ 2% dintre aceştia au dormit minimum cele 8 ore pe noapte recomandate de National Sleep Foundation pentru adolescenţii cu vârste cuprinse între 14 şi 17 ani sau minim 9 ore pe noapte recomandate pentru intervalul de vârstă 11 - 13 ani. 

Cei mai mulţi participanţi aveau ceea ce se consideră "eficienţă scăzută a somnului", deoarece, după ce au adormit, au rămas adormiţi doar pentru 84% din timp. Un somn mai lung şi o eficienţă mai mare a somnului - adică a rămâne adormit mai mult timp - au fost asociate cu o tensiune arterială mai mică, o circumferinţă a taliei mai mică, mai puţină masă de grăsime şi un nivel scăzut de colesterol, scriu cercetătorii în revista Pediatrics în care a fost publicat studiul la 15 iunie.

Deşi multe cercetări anterioare au asociat un somn insuficient cu o gamă largă de probleme de sănătate, inclusiv obezitate, diabet, boli cardiace şi tulburări de dispoziţie, multe dintre aceste studii s-au concentrat asupra adulţilor sau nu au măsurat obiectiv somnul. 

În mod interesant, multe dintre relaţionările pe care le-am observat în acest studiu au fost independente de calitatea regimului alimentar şi de activitatea fizică, precum şi de grăsimea corporală globală, care sunt câteva dintre principalele căi prin care se consideră că somnul inadecvat influenţează riscul cardiometabolic, a explicat Taveras într-un e-mail transmis Reuters. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel