Liga Arabă: Avertisment pentru Trump. Decizie Ierusalim

Donald Trump
Donald Trump

Șeful Ligii Arabe îl avertizează pe Donald Trump înainte ca acesta să ia o decizie asupra Ierusalimului.

O recunoaștere a Ierusalimului drept capitală a Israelului de către administrația președintelui american Donald Trump va încuraja fanatismul și violența, fără să servească procesului de pace între israelieni și palestinieni, a avertizat duminică seara Ahmed Abul Gheit, secretarul general al Ligii Arabe, potrivit AFP.

În cursul unui forum organizat la Washington, Jared Kushner, ginerele și totodată consilierul apropiat al președintelui american, a anunțat — duminică — că Donald Trump nu a luat încă o decizie asupra unei eventuale mutări a ambasadei SUA de la Tel Aviv la Ierusalim.

"Este regretabil că unii insistă asupra aplicării acestui demers fără să vadă pericolele pe care el îl reprezintă pentru stabilitatea Orientului Mijlociu și a întregii lumi", a declarat Ahmed Abul Gheit jurnaliștilor la Cairo.

Abul Gheit a precizat că Liga Arabă urmărește îndeaproape acest dosar și este în contact cu autoritățile palestiniene și țările arabe pentru a coordona reacția arabă, dacă președintele Trump ordonă mutarea ambasadei americane de la Tel Aviv la Ierusalim.

Nimic nu justifică această decizie

Teoretic, potrivit Departamentului de Stat al SUA, președintele urmează să decidă până luni dacă reînnoiește — așa cum au făcut, la fiecare șase luni, toți predecesorii săi și chiar el însuși o primă oară în luna iunie — o clauză derogatorie legii care impune, din 1995, instalarea ambasadei SUA la Ierusalim. Or dacă își dă aprobarea pentru acest transfer, așa cum a promis în timpul campaniei sale electorale.

"Nimic nu justifică această decizie. Ea nu va servi pacea și stabilitatea, ci dimpotrivă va alimenta fanatismul și violența", a afirmat Abul Gheit. De această mutare "va beneficia o singură parte, guvernul israelian, care este împotriva păcii", a adăugat el.

Israelul consideră Ierusalimul drept capitala sa "eternă și reunificată", dar palestinienii susțin că Ierusalimul de Est trebuie să fie capitala statului la care aspiră ei. Comunitatea internațională nu a recunoscut niciodată Ierusalimul drept capitală a Israelului și nici anexarea părții sale estice de către Israel în 1967.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel