Legea transplantului. Sorina Pintea: Modelul spaniol

operatie transplant
operatie transplant

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat că în maximum două luni se va veni cu o nouă propunere de lege a transplantului, iar în perioada imediat următoare se va semna un ordin de înfiinţare a unui grup de lucru pentru elaborarea acestui proiect. 

"Din grupul de lucru vor face parte specialişti, politicieni din tot spectrul politic, pacienţi, transplantaţi, donatori vii. Intenţionăm ca în maxim două luni de zile această lege să fie propusă. Nu vă ascund că ne-am orientat - sau cei care vom propune grupului de lucru soluţii - ne-am orientat spre legea spaniolă care nouă ni se pare foarte potrivită României, actualului context", a spus Sorina Pintea, luni, la o conferinţă de presă organizată de Asociaţia Transplantaţilor din România (ATR) la Institutul Clinic Fundeni, cu ocazia Zilei Donatorului de organe. 

Date statistice privind transplantul în ţara noastră

"În 2014, în România au existat 138 de donatori reali, în 2015 - 115, în 2016 - 123, în 2017 - 65, iar în 2018, până acum 30. E mult, e puţin? Eu zic că e foarte puţin, pentru că, ştiţi, activitatea de transplant nu poate exista dacă nu există organe. Şi, indiferent la ce organizaţie am adera, dacă noi, aici, nu suntem conştienţi de acest lucru este inutil", a arătat Sorina Pintea. 

Potrivit acesteia, rolul principal în activitatea premergătoare celei de transplant "îi revine coordonatorului judeţean, medicului din terapia intensivă, spre a convinge aparţinătorii că organele fiului, fratelui, tatălui, soţiei pot să ajute alţi oameni şi pot salva multe vieţi". 


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel