Judecătorul karatist Danileț compară Antena 3 cu rețelele de crimă organizată

danilet
danilet

Într-un interviu acordat site-ului  7EST, din Iași, judecătorul Cristian Danileț își prezintă realizările profesionale, dă sfaturi tinerilor juriști și face o analiză a vieții politice din România. Danileț admite că un grup din CSM și CCR a decis să iasă public, în timpul referendumului, pentru a-și apăra pozițiile și atacă dur un trust de televiziune pe care îl putem ușor identifica drept Intact/Antena 3.  

Fostul consilier al Monicăi Macovei nu amintește rolul acesteia în cariera sa spectaculoasă, dar se mândrește cu reforma Justiției, la care ar fi pus umărul, astfel încât să poată recomanda astăzi unui tânăr să aleagă o carieră în drept. Danileț explică românilor cum trebuie să înțeleagă poziția Comisiei de la Veneția, privitoare le referendum, dar și că au nevoie de cursuri pentru a înțelege Justiția, în școli.

Iată câteva fragmente din interviul acordat de Danileț site-ului amintit:

Să introducem cursuri de Justiție în școli

”Prin urmare, cetateanul este primul care trebuie sa militeze pentru justitie autentica. Or, acest lucru nu se poate face decat daca facem o educatie adecvata: noi, in CSM, am inceput sa discutam public despre aceste subiecte prin intermediul mass-media (interviuri, emisiuni) sau new-media (blog, facebook), dar e nevoie de mai mult: cursuri elementare de drept constitutional si organizare judiciara, inca din anii tineretii”, susține Danileț.

 În vară s-au produs deraieri de la democrație

Reporterul îl întreabă ce valoare are Raportul Comisiei de la Venetia publicat pe 14 decembrie cu privire la România?

”Comisia de la Venetia este un organism consultativ al Consiliului Europei, specializat in chestiuni constitutionale, răspunde judecătorul. Raportul sau arata ca in Romania au avut loc asta vara deraieri de la regulile democratice. Trebuie sa se inteleaga ca o democratie nu inseamna tirania majoritatii: chiar daca la putere intr-un stat vine la un moment dat o anumita entitate politica, activitatea acesteia nu poate incalca, in virtutea majoritatii pe care o reprezinta, regulile prescrise in Constitutie si legile tarii – este ceea ce se cheama democratie constitutionala. Si este singura cale pe care Romania o are de parcurs: sa devenim o tara in care atat cei care conduc tara, cat si cei care sunt astfel condusi respecta legea si accepta tragerea lor la raspundere atunci cand o incalca”.

 A existat o coordonare între Danileț și Motoc

Jurnalistul vrea să afle cum a ajuns un membru CSM o figură publică. ”Membrii CSM si judecatorii CCR au devenit cunoscuti publicului larg abia dupa evenimentele din aceasta vara. Considerati ca expunerea media poate afecta prestatia unui judecator?”, întreabă reporterul.

Danileț dă vina pe politicieni. ”In aceasta vara politicienii si-au permis sa atace institutii precum CSM, CCR, ANI, ICCJ, DNA pentru ca acestea au in analiza si au solutionat dosare cu oameni politici sau cu oameni de afaceri care au parut pana acum intangibili. Or, justitia trebuie sa fie egala pentru toti. Faptul ca justitia instrumenteaza si dosare de acest gen este cea mai mare dovada a independentei lor. Iar faptul ca cei anchetati fac parte in toate partidele politice este o dovada ca magistratii nu pot fi controlati de nicio forta aflata la putere sau in opozitie, la un moment dat. Noi nu datoram nimic nimanui, ci ne supunem doar legii, dar restul datoreaza la randul lor respectul legilor si magistratilor. Pe de alta parte, judecatorii CCR au intrat in atentia politicienilor ca urmare a masurilor adoptate de acestia din urma intr-o maniera neconstitutionala. In mod cu totul inadmisibil, anumite trusturi de presa controlate de politicieni au inceput sa atace persoana judecatorilor si, prin aceasta, insasi institutia.

In aceste conditii, avand ca indatorire deontologica sustinerea si apararea statului de drept, mai multi membri din CSM si CCR am decis sa iesim public pentru a arata ce se intampla in Romania: atacuri nepermise la adresa unor institutii esentiale, subminarea prin aceasta a insasi ratiunii de a fi a acestora si, prin urmare, a statului de drept, amenintarea si intimidarea magistratilor pentru a le deturna deciziile. In acel moment nu a mai contat grija pentru persoana noastra, a celor atacati, ci incunostintarea populatiei si a institutiilor europene despre abuzurile comise pentru a ajuta la corijarea comportamentului politicienilor conform standardelor aplicabile in relatiile dintre puteri”.

Cu alte cuvinte, Danileț s-a sacrificat, militând pe Facebook împotriva politicienilor! Dar, mai importantă este coordonarea: ”mai mulți membri CSM și CCR am decis”, spune el. Cum s-au făcut contactele? Există o grupare, în funcție de afinități politice sau ideologice? De ce nu s-a coordonat cu Ion Predescu, de exemplu? A contat cine a numit judecătorii în funcție?

Cât despre ieșirile publice pe Facebook, să nu uităm postarea Iuliei Motoc, de la CCR, interesată de aventurile galante ale unui coleg de catedră, încurcat cu o studentă. E drept că respectivul face parte din PNL. Poate de aceea, postarea se încadrează tot la apărarea statului de drept.

Antena 3, comparată cu rețelele de crimă organizată

Danileț este întrebat despre presiunile pe care le resimte un magistrat. Răspunsul face trimitere la trustul Intact, cu care Danileț se judecă, pentru atac la imagine. Alăturarea pe care o face judecătorul pune pe același plan demersul jurnalisitc cu crima organizată.

”Presiunile au existat intotdeauna impotriva magistratilor. Si da, e de datoria lor derivata din misiunea pe care o au, sa reziste la aceste presiuni. Sunt cazuri de colegi insultati de catre partile din dosare – chiar recent a fost condamnata o astfel de persoana pentru injurii adresate unui procuror in sala de judecata. Sunt situatii de magistrati care instrumenteaza dosare deosebit de grele, pentru destructurarea unor retele de crima organizata – uneori amenintarile vizeaza viata lor si a familiei, iar atunci exista metode specifice de protectie a lor.

Mass-media e rareori autoarea unor astfel de „atentate” – exista un singur trust media in Romania, controlat insa politic, care o face in mod regulat. Acesta insa a coborat in derizoriu profesia de jurnalist, transformand jurnalistul intru-un fel de mercenar. In general insa, mass-media e canalul de comunicare folosit de cei cu interese directe in dosarele pe care noi le instrumentam.

Iar cand presiunile vin din partea politicului (prin intimidari, amenintari, insulte), nu mai e vorba doar de atingerea adusa reputatiei profesionale a magistratului, ci e vorba de insasi incalcarea independentei justitiei, asa cum subliniaza si Comisia Europeana in raportul din cadrul MCV din luna iulie, dar si Comisia de la Venetia in raportul din aceasta luna. Iar daca nu exista independenta justitiei, nu exista stat de drept, si deci nu exista democratie. In acel moment statele dezvoltate si institutiile europene au tot dreptul sa nu mai aiba incredere in noi si sa intrerupa relatiile diplomatice ori economice. Ceea ce echivaleaza cu izolarea si coborarea noastra in randul tarilor din lumea a treia”. (Sursa: 7EST)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel