Joe Biden, primul președinte american care a participat la un summit UE, în ultimii 11 ani. Angela Merkel: UE și SUA sunt similare, dar împărțite de China

Foto Casa Albă a SUA
Foto Casa Albă a SUA

Joe Biden a aderat la un summit al liderilor UE. Este prima dată în ultimii 11 ani când s-a alăturat un președinte american.

 

Cancelarul german Angela Merkel a spus că UE are multe în comun cu SUA, dar că diferă în ceea ce privește politica Chinei, după un summit video cu cei 27 de lideri ai UE și președintele SUA, Joe Biden, scrie DW.

Biden încearcă să reconstruiască legăturile sfâșiate de fostul președinte Donald Trump și SUA, în speranța de a crea un front împotriva puterii în creștere și a influenței Chinei, prin implicarea Uniunii Europene. Apelul video al lui Joe Biden a marcat prima dată, din 2009, când un președinte american s-a alăturat discuțiilor cu cei 27 de lideri ai UE într-un summit.

"Vedem că aceste valori ale democrației și ale statului de drept sunt sub presiune", a spus Merkel, vorbind în general despre comunitatea transatlantică. Cu toate acestea, ea a subliniat, folosind China ca exemplu, că acest lucru nu a însemnat că SUA și UE au convenit asupra tuturor. Merkel a spus că este important ca UE să aibă o poziție comună asupra Chinei, adăugând că luptă pentru acest lucru.

Pozițiile UE și SUA asupra Chinei


UE s-a arătat dispusă să colaboreze cu China. La sfârșitul anului 2020, UE și China au ajuns la un acord de investiții, cunoscut sub numele de Acordul cuprinzător privind investițiile (CAI), care elimină barierele din calea investițiilor străine pentru anumite industrii din UE.

Între timp, SUA, sub conducerea lui Trump, a urmărit o poziție dură împotriva Chinei în ceea ce privește comerțul, pandemia de coronavirus, Marea Chinei de Sud și încălcările drepturilor omului.

O întâlnire recentă între oficialii americani și chinezi de vârf din Alaska pare să nu semnaleze nicio modificare a politicii sub conducerea lui Biden.

UE și SUA stau „umăr la umăr”


"Stând împreună, umăr la umăr, UE și SUA pot demonstra că democrațiile sunt cele mai potrivite pentru a proteja cetățenii, pentru a promova demnitatea și pentru a genera prosperitate.", a scris președintele Consiliului European, Charles Michel, pe Twitter după summit.

"Pentru prima dată în 11 ani, l-am întâmpinat pe președintele Statelor Unite la Consiliul European. A fost oportunitatea pentru POTUS de a-și exprima viziunea asupra cooperării noastre viitoare. Și pentru noi să ne exprimăm angajamentul puternic față de această alianță fundamentală transatlantică.", a scris Michel pe Twitter.

„Ceea ce vedem este că aceste valori ale democrației și statul de drept sunt din nou sub presiune, există amenințări, amenințări interne și externe... și, mai mult ca niciodată, acum Statele Unite și Uniunea Europeană au o responsabilitate față de generațiile ce vor veni.", a declarat Charles Michel într-o conferință de presă după summit.

Summitul nu este singurul semn al unei mișcări de a construi poduri între UE și SUA sub conducerea lui Joe Biden. Luni au fost anunțate sancțiuni sincronizate pentru reprimarea minorității uigure din China.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel