Jaroslaw Kaczynski a demisionat din funcția de vicepremier al Poloniei

Sursă foto: Facebook Mateusz Morawiecki
Sursă foto: Facebook Mateusz Morawiecki

Jaroslaw Kaczynski, fratele președintelui polonez Lech Kaczynski, mort la Smolensk în 2010, a demisionat din funcția de vicepremier al țării.

Jaroslaw Kaczynski, liderul partidului aflat la guvernare, Lege şi Justiţie (PiS), şi vicepremierul Poloniei, a demisionat din Guvernul polonez, a anunţat marţi agenţia de presă PAP, potrivit Reuters.

”Nu sunt în guvern în acest moment... Am înaintat deja o moţiune premierului şi a fost aprobată. Din câte ştiu, şi preşedintele a semnat-o”, a spus Kaczynski, potrivit PAP.

Kaczynski, care a fost şi şeful comisiei guvernamentale pentru securitate naţională şi afaceri, a declarat că va fi înlocuit de ministrul Apărării, Mariusz Blaszczak.

Kaczynski a semnalat anterior că doreşte să demisioneze din funcţiile guvernamentale pentru a se concentra pe pregătirile partidului de guvernământ pentru alegerile legislative de anul viitor.

”Am decis că trebuie să mă concentrez asupra lucrurilor care sunt cele mai importante pentru viitorul Poloniei. Nu îmi supraestimez rolul, dar... partidul trebuie să-şi recapete vigoarea, pentru că cel mai important moment pentru orice partid politic din lume se apropie”, a declarat oficialul polonez pentru PAP.

PiS se află la putere de la sfârşitul anului 2015, dar Kaczynski s-a alăturat Guvernului abia în octombrie 2020. El urma să lucreze la un proiect de lege privind apărarea naţională, dar analiştii au spus că prezenţa sa în guvern era menită şi să controleze conflictele dintre membrii coaliţiei de guvernământ.

Kaczynski a deţinut funcţia de prim-ministru al Poloniei în 2006-2007. Fratele său geamăn, Lech, a fost preşedinte din 2005 până în 2010, când a murit într-un accident de avion în vestul Rusiei, scrie Adevărul.

Polonia a cedat. Guvernul de la Varșovia schimbă legea judiciară și acum speră ca UE să deblocheze fondurile pentru redresare

Polonia a înlocuit un organism controversat care a disciplinat judecătorii cu un nou grup de răspundere pentru a rezolva o dispută de lungă durată cu Uniunea Europeană cu privire la independența judiciară a țării.

Jaroslaw Kaczynski, liderul partidului de guvernământ al Poloniei, a declarat marți că speră că blocul va avea o reacție ”corespunzătoare” la această mișcare.

UE a înghețat miliarde de euro din fonduri pentru pandemie pentru Polonia din cauza criticilor la adresa statului de drept.

Kaczynski a insistat că Polonia a îndeplinit cererile UE de modificare a reglementărilor privind sistemul judiciar.

”Sper că reacția va fi adecvată și în conformitate cu tratatele UE”, a spus Kaczynski, reiterându-și părerea pe termen lung că organismele UE au încălcat tratatele blocului în abordarea lor față de Polonia.

Potrivit Al Jazeera, președintele Andrzej Duda a semnat luni seara modificările aduse reglementărilor disciplinare în lege.

Kaczynski a mai spus că războiul din Ucraina, vecinul Poloniei, a schimbat recent în bine abordarea UE față de guvernul de la Varșovia și că există câteva ”elemente de bunăvoință”.

Polonia sprijină lupta Ucrainei împotriva invaziei ruse și a primit milioane de refugiați ucraineni.

Modificări superficiale

Cu toate acestea, schimbările semnate de Duda sunt în mare măsură văzute ca un control politic superficial și continuu asupra judecătorilor, care este un punct cheie de divergențe între Varșovia și Bruxelles.

Directorul executiv al UE, Ursula von der Leyen, a avertizat că nu vor fi plătiți bani dacă Polonia nu reușește să atingă ”etape de hotar” în acordarea independenței judiciare: desființarea camerei de disciplină, rescrierea regulilor acesteia și permiterea reanalizării cazurilorjudecătorilor sancționați sau suspendați de cameră (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel