INTERVIU cu Dumitru Prunariu: Criza se vede din Cosmos. Faţă de asteroizi, suntem la fel de neajutoraţi ca dinozaurii

În faţa asteroizilor suntem la fel de neajutoraţi ca dinozaurii. Rusia se menţine în cursa spaţială, mizând pe cooperarea cu China pentru a păstra controlul asupra zonei asiatice. În scurtă vreme va fi operaţional sistemul rusesc de poziționare globală, iar China va aduce, în 2020, mostre de sol lunar. Un semn al crizei economice este că SUA, pentru prima dată, nu au mai crescut alocările bugetare pentru NASA.

Dumitru Prunariu, singurul român care a zburat în spaţiul cosmic,  a acordat un interviu ziarului DCNews după ce a fost medaliat de președintele Rusiei, Dmitri Medvedev. Prunariu a participat, în mai 1981, la misiunea Soyuz 40 şi a petrecut în spaţiu 7 zile, 20 de ore şi 42 de minute. De profesie inginer aeronautic, Prunariu a fost şef al Aviaţiei civile române, preşedinte al Agenţiei Spaţiale Române, ambasador al României în Rusia. În prezent, este preşedintele Comitetului pentru explorarea pașnică a spaţiului cosmic din cadrul ONU și  are gradul de general maior, cu două stele, în rezervă.

-Se poate vorbi despre un cult pentru cosmonauți, în Rusia?

-Da, indiscutabil. Ei merg în continuare pe educaţia patriotică, pentru că Rusia nu poate fi o mare putere fără oameni devotaţi. Cultul eroilor mobilizează societatea, iar cosmonauţii reprezintă un astfel de argument. Războaiele s-au terminat, iar militarii-eroi mai pot fi văzuţi doar în filme. Într-o societate a progresului, noii eroi sunt cosmonauţii.

-Rusia a pierdut războiul pentru cucerirea Lunii...

-Ruşii se menţin în cursă. Mai sunt doar două zboruri ale navetelor americane, după care rușii rămân singurii care mai pot asigura transportul la  Stația Spațială Internațională. În anumite planuri, competiția se va purta cu China. Primele echipaje chineze au fost integral pregătite în Rusia. O parte a navetei chinezești este inspirată de modelul Soyuz. Cred că Rusia speră să păstreze controlul în zona asiatică împreună cu China. Ambele țări dezvoltă siteme de localizare prin satelit. Rusia a pierdut trei sateliți, din 24, dar constelația pentru poziționare globală și navigație, care va concura sistemul GPS, nu e departe. Oricum, lumea se schimbă. Unul dintre cosmonauții americani medaliați de președintele Medvedev și-a petrecut o parte din viață construind sistemul satelitar anti-URSS, în timpul Războiului Rece, de pildă.

---

Dumitru Prunariu: Văzând Terra din spaţiul cosmic, înţelegi necesitatea de a o proteja pentru urmaşi

---

-Cum intervine ONU, în spaţiul cosmic?

-Sateliţii sunt produşi de o țară, folosind componente fabricate în zeci de state, sunt  lansați dintr-o altă țară, cu o rachetă a altui stat... Cine plătește despăgubiri în caz că vor cădea peste o zonă locuită? Comitetul pe care îl conduc trebuie să dea răspuns la acest gen de întrebări. Altă problemă e cea a deșeurilor acumulate în spațiu. S-a convenit să nu mai producem noi deșeuri, dar ce faci cu resturile de sateliți care orbitează Pământul? Cele mari, vor fi agățate și încetinite, ca să reintre în atmosferă. Pentru cele mici nu există soluții.

-Față de asteroizi, suntem la fel de neajutorați ca dinozaurii?

-Nu există încă tehnologia care să ne protejeze. Încă vreo câteva decenii vom fi la fel de neajutorați ca dinozaurii. Dar, într-un viitor extrem de scurt, la scara istoriei, vom putea să-i deviem în timp util, căci devierea e cea mai bună metodă de evitare. De aceea, trebuie descoperiți cu ani de zile înainte să devină periculoși. Cu cât se apropie, e necesară o energie mai mare pentru deviere.

---

Un asteroid, pe urmele Pământului de 250.000 de ani

---

-Se simte criza, în spațiu?

-Prioritățile sunt cele pe care le știți. SUA, de pildă, au corectat mereu bugetul NASA cu rata inflației, dacă nu l-au crescut. Anul acesta e același buget ca anul trecut. Un indicator al crizei ar fi că SUA, pentru prima dată, nu au crescut alocările pentru cosmos. China, însă, are cel mai mare nivel de lichidități și asta se simte în programul spațial. În prezent, programul lor spațial e coordonat militar și ține de strategia de apărare națională. Dar se constată  o deschidere spre cooperarea internațională. În 2 ani vor avea o stație proprie. Au în plan un program lunar, cu sonde și apoi cu oameni. Sondele chinezești vor aduce în 2020 primele mostre de sol de pe Lună. China participă la simularea unui zbor mațian, de 500 de zile, în Rusia.

-Ați vorbit, la Moscova, despre Întâlniri de gradul trei sau despre extratereștri?

-Nu. În primul rând că nu am avut timp. Dar astfel de discuții nici nu se prea poartă. Dacă vorbim e viața extraterestră, toți savanții și cosmonauții suntem de acord că e extrem de răspândită în Cosmos.  Despre ”omuleții verzi” nu am date noi, serioase, sau dovezi pe care să le comentez.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel