Infecții urinare - tratament. Afecțiunea care dă peste cap viața femeilor

Scutaru Cristina / 08 iul 2019 / 17:01 Salveaza PDF Comentarii
femeie
femeie

Infecțiile urinare sunt niște probleme care afectează calitatea vieții femeilor, dar și a bărbaților. Nu trebuie să le ignorați pentru că reprezintă un pericol pentru sănătate. Tratate din timp, vă puneți la adăpost de probleme.

Infecţia urinară este o afecţiune provocată de diferiţi agenţi patogeni precum bacterii, fungi şi paraziţi. În funcţie de localizarea la nivelul aparatului urinal se poate vorbi despre: infecţie uretrală, infecţie vezicală şi infecţie a rinichilor sau pielonefrită.

Cea mai frecventă cauză poate fi infectarea cu Escherichia Coli, o bacterie existentă în intestinul gros al omului, care atunci când ajunge în tractul urinal provoacă infecţia. Alţi microbi care dăunează sunt Klebsiela, pseudomonas, stafilococ, chlamidia sau paraziţi precum Tricomonas, a explicat dr. Teofil Roşu, medic specialist boli interne.

Care sunt simptomele infecției urinare

 

Simptomele variază în funcţie de vârstă, sex şi localizarea infecţiei la diferitele nivele ale tractului. Printre acestea se numără: nevoia de a urina frecvent, durere la urinare, senzaţia de arsură, usturime, culoarea diferită a urinei, dureri în zona abdomenului inferior, dureri coliative în lojile lombare, mai ales când infecţiile interesează direct rinichii (unilateral sau bilateral).

Cum se pune diagnostic

 

Diagnosticarea infecţiilor urinare se bazează pe simptomatologia descrisă de pacient pe baza examenului clinic efectuat de medic sau a analizelor de laborator. În cadrul acestora, efectuarea uroculturii este obligatorie, pentru că are rolul de a indica la care antibiotic este germenul producător de infecţie cel mai sensibil. Nerespectarea acestei reguli poate produce crearea de rezistenţă a tulpinilor microbiene care au produs infecţia, îngreunând tratamentul.

Pentru a evita cronicizarea infecţiilor urinare prin ascensiunea lor până la rinichi, un prim tratament recomandat este cel igieno-dietetic, bazat pe consumul de lichide suficiente pentru a crea o diureză corespunzătoare spălării căilor urinare (apă simplă, ceaiuri de cozi de cireşe, mătase de porumb). Pe baza antibiogramei date de analiza de urocultură se realizează şi tratamentul antibiotic.

Te-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2020 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.24