Infectarea cu SARS-CoV-2 la locul de muncă ar putea fi consideră accident de serviciu. Comisia Europeană face demersuri în acest sens

Fotografie creată de cottonbro, de la Pexels
Fotografie creată de cottonbro, de la Pexels

Comisia Europeană va cere tuturor statelor membre să recunoască în legislația națională îmbolnăvirea la locul de muncă cu virusul COVID-19 ca și boală profesională pentru a proteja personalul.

A se recunoaște Covid-19 ca o boală profesională în sectoarele cele mai expuse riscului și, prin urmare, a se acorda o indemnizație celor care îl contractează la locul de muncă - aceasta este cererea care vine din partea Comisiei Europene după ce Comitetul consultativ al UE pentru securitate și sănătate la locul de muncă (CCSS) a cerut ca boala Covid să fie recunoscută ca boală profesională în sectoarele de asistență socială și sanitară, potrivit Europa Today.

Organismul consultativ reunește reprezentanți ai statelor membre, lucrători și angajatori. În cadrul deciziei, se precizează că recunoașterea Covid-ului ca boală profesională, în context de pandemie, trebuie extinsă și la sectoarele non-sanitare în care activitățile cu risc stabilit de infecție sunt mai mari.

CE: Recunoașterea și compensarea bolilor profesionale sunt o competență națională

„Deși este clar că Covid-19 a ridicat probleme de sănătate în general, este, de asemenea, clar că această boală se poate contracta la locul de muncă”, se arată în textul recomandării CCSS. „Este în general cazul sectorului sanitar și social, în care lucrătorii asistă persoane care au contractat boala”, se precizează în continuare.

„Comisia își va actualiza recomandarea privind bolile profesionale pentru a promova recunoașterea Covid-19 ca boală profesională de către toate statele membre”, a declarat comisarul european pentru Muncă, Nicolas Schmit.

După această modificare care va fi făcută în legislația țărilor UE, vor putea fi recunoscute drepturi specifice pe baza reglementărilor naționale, cum ar fi dreptul la compensație, în favoarea lucrătorilor din sectoarele relevante care au contractat boala la locul de muncă.

„Recunoașterea și compensarea bolilor profesionale sunt o competență națională”, a precizat Comisia Europeană. În lucrările pregătitoare ale recomandării, majoritatea statelor membre au comunicat Comisiei că au recunoscut deja Covid-19 ca boală profesională sau accident de muncă, în conformitate cu reglementările lor naționale. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel