Ilieșiu, către Gorghiu: Vă solicit să vă recunoașteți plagiatul

Sorin Ilieșiu
Sorin Ilieșiu

Senatorul PSD Sorin Ilieșiu face un apel către copreședintele PNL Alina Gorghiu și către fostul ministru PNL al Culturii Gigel Sorinel Știrbu, să își retragă propunerea legislativă care reprezintă un plagiat şi să nu blocheze abuziv procesul legislativ. 

Iată scrisoarea lui Sorin Ilieșiu adresată celor doi: 

”Doamnă deputat Alina Gorghiu, co-președinte al PNL,

Domnule deputat Gigel Sorinel Știrbu, președinte al Comisiei pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă, din Camera Deputaților

Anul trecut ați inițiat în Parlament Propunerea legislativă privind înfiinţarea „Muzeului Ororilor Comunismului" (PL-x nr.582/2015). Conform art.2 al propunerii dvs, „muzeul va avea sediul în BUCUREȘTI, într-un spațiu din Palatul Parlamentului". Dar propunerea dvs legislativă, d-nă deputat Gorghiu și d-le deputat Știrbu, reprezintă un plagiat al declarației mele politice făcute în 4 iunie 2013 (!) de la tribuna Senatului României, din care citez: „Parlamentul României este dator cu legea înfiinţării în CAPITALĂ a Muzeului Ororilor Comunismului. [...] Viitorul muzeu ar trebui să aibă două secţii: (1) secţia de la Fortul 13 Jilava [...] şi (2) secţia din cadrul Palatului Parlamentului". Atașez această declarație politică publicată integral în 4.06.2013 de Agenţia Naţională de Presă – Agerpres. Plagiatul dvs este „dublu", întrucât ați plagiat în același timp unul dintre dezideratele „Proclamaţiei pentru România" publicate acum 11 ani (!), în 30.04.2005, pe pag.1 a ziarului „Ziua" (ziar de audiență naţională în acei ani). Citez respectivul deziderat: „Înfiinţarea unui Muzeu al Ororilor Comunismului în România, având sediul în București" (ataşez paginile 1 și 3 ale ziarului în care este scris inclusiv numele subsemnatului ca autor al Proclamaţiei).

(w670)

D-nă deputat Gorghiu, sunteţi doctor în Drept Penal. Vă solicit să vă recunoașteți plagiatul - respectiv PL-x nr.582/2015 - și să vi-l retrageți oficial până la finele acestei săptămâni. În caz contrar, voi apela la forurile de evaluare a plagiatelor şi la instanţele penale judecătoreşti.

Pe de altă parte, înființarea unui asemenea muzeu a fost prevăzută și în „Proiectul de Lege - iniţiat de mine - pentru condamnarea totalitarismului comunist şi pentru cultivarea memoriei naţionale antitotalitare" (PL-x nr.617/2015). Citez din art.4 al acestui proiect: „Se înfiinţează Muzeul naţional al totalitarismului comunist, care va cuprinde două secţii: (a) Memorialul represiunii comuniste [...]; (b) Memorialul ideologiei comuniste, cu sediul în Palatul Parlamentului". Menționez că am renunțat la sintagma creată de mine „Muzeul Ororilor Comunismului", întrucât mi-am dat seama că viitorul muzeu nu trebuie să se rezume doar la Orori.

În plus, președintele Institutului Naţional pentru Studiul Totalitarismului, institut al Academiei Române fondat în 1993, d-l prof. univ. dr. Radu Ciuceanu, membru al Academiei Oamenilor de Știință, consideră că totalitarismul comunist din România a avut ca model totalitarismul sovietic dar a fost influențat și de câteva aspecte ale dictaturii carliste, ale guvernării legionare și ale dictaturii militare antonesciane, impunându-se ca şi acestea să fie prezentate în viitorul muzeu. Ca urmare, în cadrul amendamentelor propuse ca iniţiator, am reformulat art.4 astfel: „Se înfiinţează Muzeul Memoriei Totalitarismului în România, având sediul în Bucureşti [...]". Sunt convins că un muzeu cu o asemenea cuprindere va reprezenta o extraordinară lecție de istorie și va conferi o dimensiune sporită Ororilor Comunismului.

D-nă deputat Gorghiu, retragerea plagiatul dvs ar reprezenta nu numai un gest de corectitudine – sunteţi Doctor în Drept Penal! –, ci și o soluție elegantă pentru ca d-l Știrbu, co-inițiator al plagiatului, să nu mai fie în conflict de interese și în incompatibilitate, adică în afara legii penale și morale atunci când în calitate de președinte al Comisiei pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă, îşi favorizează plagiatul făcut împreună cu dvs, refuzând sistematic şi abuziv să pună pe ordinea de zi proiectul similar inițiat de subsemnatul, proiect retrimis acum șase luni (!) în Comisia pentru cultură pentru ca amendamentele propuse de mine să fie discutate în termen maxim de o lună (!). Sper că nu voi fi nevoit să fac plângere penală pentru a semnala conflictul de interese.

D-le deputat Știrbu, în numele deontologiei parlamentare, pentru a nu fi în conflict de interese în cazul programării votării proiectului inițiat de mine și a celui similar inițiat de dvs și de d-na deputat Gorghiu, vă solicit să vă recuzați din funcția de președinte al respectivei Comisii și să-i delegați pe cei trei vicepreședinți ai Comisiei – Árpád Márton, Mădălin Voicu și Slavomir Gvozdenovici – să decidă data punerii pe ordinea de zi a proiectului inițiat de mine.

D-nă co-președinte al PNL, proiectul memoriei naţionale antitotalitare nu trebuie politizat. Ca dovadă, cu toate că sunt senator PSD, amendamentele propuse de mine ca inițiator au fost elaborate în acord cu doi corifei ai PNL care sunt totodată doi dintre cei mai competenţi specialişti în totalitarismul comunist: (1) d-l prof. univ. Radu Ciuceanu, președintele institutului de resort al Academiei Române, luptător anticomunist care a îndurat 17 ani de detenție politică, fost membru în CPUN din partea PNL, fost vicepreședinte (PNL) al Camerei Deputaților şi (2) d-l Dinu Zamfirescu - președintele Consiliului Științific al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, arestat de două ori pentru activitate anticomunistă, refondator al PNL în 1989 alături de primul preşedinte al PNL după 1989, d-l Radu Câmpeanu.

Cu toții dorim ca Bucureștiul să nu mai fie singura capitală a unei foste țări comuniste din UE în care nu există un muzeu al totalitarismului comunist. Menționez că primarul general al capitalei, d-na Gabriela Firea, fost membru al Comisiei pentru cultură și media a Senatului României, a susținut insistent adoptarea acestui proiect.

Sunt convins că şi în Camera Deputaților va exista consensul manifestat în Senatul României acum un an, în septembrie 2015, când Proiectul de lege - inițiat de subsemnatul - pentru condamnarea totalitarismului comunist şi pentru cultivarea memoriei naţionale antitotalitare, a fost votat cu o masivă majoritate, inclusiv de senatorii PNL: 57 de voturi pentru, 4 voturi împotrivă şi 8 abţineri”. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel