Hormonul care ar putea crește riscul de Alzheimer în rândul femeilor - STUDIU

Hormonul care ar putea crește riscul de Alzheimer în rândul femeilor / Foto: Pixabay, de Gerd Altmann
Hormonul care ar putea crește riscul de Alzheimer în rândul femeilor / Foto: Pixabay, de Gerd Altmann

Un hormon s-ar putea afla la baza unei incidenţe mai mari a bolii Alzheimer în rândul femeilor.

Un hormon ar sta baza unei incidenţe mai mari a bolii Alzheimer în rândul femeilor vârstnice, susține o echipă internaţională de cercetători. Este vorba despre hormonul de stimulare foliculară (HSF), informează Agerpres, citând Xinhua.

Boala Alzheimer afectează memoria şi alte funcţii cognitive critice. Până în prezent se credea că cel mai important rol pentru apariţia bolii Alzheimer îl aveau proteina beta-amiloid, care tinde să se aglomereze formând plăci în creier, şi acumulările anormale ale unei proteine numite tau în interiorul neuronilor.

Statisticile arată că boala Alzheimer are o incidenţă mai ridicată în rândul femeilor vârstnice, iar numărul pacienţilor de sex feminin cu această afecţiune este de două ori mai mare comparativ cu cel al bărbaţilor.

Pe baza unor studii anterioare, o echipă de cercetători din China şi Statele Unite a avansat o teorie conform căreia activarea unei căi neuronale numită C/EBPß/AE ar reprezenta procesul central al patogenezei bolii Alzheimer.

Hormonul HSF, o posibilă forţă motrice a bolii Alzheimer



Cercetătorii au căutat să identifice hormonii care suferă modificări drastice în timpul menopauzei şi activează calea C/EBPß/AE. Ei au identificat HSF drept posibilă forţă motrice a bolii Alzheimer.

HSF joacă un rol important în dezvoltarea şi funcţionarea aparatului reproducător. La femei, HSF ajută la controlul ciclului menstrual şi stimulează dezvoltarea ovulelor în ovare. În cazul bărbaţilor, HSF, al cărui nivel nu suferă în mod normal modificări considerabile, ajută la controlul producţiei de spermatozoizi.

Potrivit cercetătorilor, în perioada menopauzei, nivelul de HSF la femei creşte drastic, de peste zece ori, în timp ce în cazul bărbaţilor vârstnici nivelul acestui hormon este de aproximativ trei ori mai mare decât înainte.

Cum acționează hormonul HSF



Un nivel ridicat de HSF se poate lega de receptorii HSF de pe suprafaţa neuronilor şi poate activa calea C/EBPß/AE, ducând la modificarea anormală a proteinelor beta-amiloid şi tau.

Concluziile acestui studiu au fost publicate în revista Nature. Potrivit cercetătorilor, studiile preclinice asupra utilizării anticorpilor HSF pentru a trata boala Alzheimer sunt în curs de desfăşurare.

Oamenii de ştiinţă vor încerca, de asemenea, să înţeleagă relaţia dintre gena de risc pentru boala Alzheimer ApoE4 şi HSF, în condiţiile în care s-a dovedit că femeile cu ApoE4 sunt mai susceptibile la această afecţiune.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel