Horaţiu Moldovan, clarificări despre raportarea DECESELOR COVID-19. Cine este luat în calcul

Sursa foto: Agerpres
Sursa foto: Agerpres

Secretarul de stat dr. Horaţiu Moldovan a făcut mai multe precizări cu privire la o declaraţie care a stârnit revoltă în societate. Acesta ar fi spus că peste 80 la sută dintre persoanele decedate din cauza COVID-19 ar fi decedat oricum, din cauza comorbidităţilor. 

"Am fost înţeles greşit. Am vrut să spun că 80 la sută dintre pacienţii cu COVID-19 au şi comorbidităţi, nu că aceste comorbidităţi i-ar fi omorât oricum. E drept, unii dintre cei infectaţi cu COVID-19 au decedat şi din alte cauze. M-a întrebat un prezentator dacă un om infectat cu COVID este lovit de maşină şi moare, este raportat ca deces COVID. Mi se pare o întrebare foarte bună. Mi se pare relevant. Mulţi dintre cei care au decedat din cauza asta au avut şi o altă entitate patologică care le-a deteriorat starea, asta am vrut să zic. În niciun caz nu am vrut să spun că mor 80 la sută oricum, că un pacient cu boală incurabilă va muri oricum. Nici nu susţin aşa ceva, sunt medic şi susţin că trebuie să îi îngrjim pe toţi până la capăt. Noi raportăm conform unor reguli acceptate la nivel internaţional. Modul de raportare verifică situaţia simultană, pacient care moare şi care este COVID pozitiv. Aceştia sunt raportaţi, este o convenţie la nivel mondial, recomandată de OMS şi agreată de Ministerul Sănătăţii. Eu am spus doar că mulţi au comorbidităţi şi unii pot deceda şi din alte cauze. La raportare se trec toţi cei cu test pozitiv pentru COVID-19", a declarat dr. Horaţiu Moldovan la România TV. 

Demisionează Horaţiu Moldovan?

"Nu mi-a cerut nimeni demisia din Guvern, şi nici nu am cunoştinţă să îmi fi cerut cineva din societatea civilă demisia. Respect toate deciziile executivului", a mai spus acesta. 

VEZI ŞI Ce pacienți sunt luați în calcul în „bilanțul morților". Horațiu Moldovan, explicații de ultimă oră

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel