Guvernul ia în calcul renunțarea la starea de alertă

Fotografie creată de Miguel Á. Padriñán, de la Pexels
Fotografie creată de Miguel Á. Padriñán, de la Pexels

Premierul Nicolae Ciucă a declarat că Guvernul analizează renunțarea la starea de alertă în contextul scăderii  numărului de infectări cu coronavirus.

"În 15 februarie fac o analiză pentru a vedea de când se iau primele măsuri de relaxare. De vinerea trecută tot scădem ca număr de cazuri. Renunțarea la starea de alertă a fost discutată, luată în discuție, se analizează. Ne uităm la indicatori precum: incidența, cum evoluează boala în alte țări, ca și context internațional", a afirmat Nicolae Ciucă, conform Digi24. 

"Este posibil ca în doar câteva săptămâni să ajungem la o rată de incidență 1, similară celei de la jumătatea lunii decembrie, și să avem relaxări considerabile în țară -  renunțarea la certificatul digital, posibil chiar ridicarea stării de alertă. Obligativitatea purtării măștii de protecție în interior va fi însă printre ultimele restricții care vor fi eliminate de autorități", a declarat, joi, într-un interviu pentru Digi24 ministrul sănătății, Alexandru Rafila.

Raed Arafat a declarat, joi, într-o conferință de presă susținută la Palatul Victoria, că există discuţii cu privire la relaxarea măsurilor anti-Covid. Potrivit șefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), acest lucru depinde strict de evoluţia situației pandemiei din perioada următoare, însă există ipoteza că la final de aprilie, de Paște, masca să nu mai fie obligatorie nici la interior.

VEZI ȘI: Fără mască în aer liber în Spania

Spaniolii nu mai sunt obligaţi să poarte măşti de protecţie în aer liber

Spania a ridicat obligativitatea purtării măştii în aer liber în timp ce numărul de cazuri de infecţii cu COVID-19 continuă să scadă semnificativ şi unii dintre cetăţeni continuă să poarte măşti pentru a se proteja, relatează joi Reuters.

Rata de infectare la nivel naţional s-a înjumătăţit în trei săptămâni, scăzând la 1.692 de cazuri miercuri, de la un vârf de 3.397 de cazuri la 100.000 de locuitori pe 17 ianuarie, determinând autorităţile din întreaga ţară să reducă restricţiile.

Măştile sunt în continuare obligatorii în spaţii închise şi în transportul public, dar aproape toate regiunile din Spania au eliminat cerinţa de a prezenta un certificat sanitar pentru a intra în baruri şi cluburi de noapte, scrie Agerpres.

Marea Britanie, ZERO restricţii. Cei pozitivi nu mai stau izolați: Cea mai liberă țară din Europa. Învățăm să trăim cu COVID-19

De la finalul lunii februarie, toate restricţiile pandemice din Marea Britanie vor fi eliminate, a anunţat Boris Johnson miercuri, conform Daily Mail. Măsura a fost primită cu aplauze şi urale de parlamentarii britanici. Iniţial, s-a decis ca măsurile să fie ridicate de pe 24 martie, însă scăderea numărului infecţiilor şi a deceselor a dus la o ridicare mai rapidă a restricţiilor. 

"Astăzi pot declara că la jumătatea lunii februarie voi veni în faţa Casei Comunelor pentru a prezenta strategia convieţuirii cu COVID-19. Dacă trendul încurajator nu se va schimba în rău, cred că la finalul acestei luni vom putea renunţa la toate restricţiile pandemice. Vorbim aici inclusiv de măsura autoizolării pentru cei care se testează pozitiv", a declarat Boris Johnson. 

"Suntem cea mai liberă ţară din Europa, graţie apărărilor pe care ni le-am pus la punct. Învăţăm să trăim cu COVID-19", a declarat şi secretarul de stat pentru sănătate, Sajid Javid. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel