Studiu. Greutatea în exces este un indicator al riscului pentru cancer

Sursă foto: Unsplash (FuuJ)
Sursă foto: Unsplash (FuuJ)

Persoanele supraponderale și cele cu exces de grăsime pe corp prezintă un risc crescut de a dezvolta cancer. 

Excesul de greutate crește substanțial riscul de a dezvolta cancer uterin, sugerează cercetările. Dacă o femeie de 1,65 m cântărește cu 12,7 kg peste greutatea sănătoasă, riscul de cancer este aproape dublat, se arată într-un exemplu. 

Cercetarea finanțată de Cancer Research UK (CRUK) a implicat 120.000 de femei din Marea Britanie, SUA și alte cinci țări, scrie BBC. Organizația de caritate spune că menținerea unei greutăți sănătoase poate reduce riscul pentru 13 tipuri diferite de cancer. Genele și hormonii pot fi alți factori de risc.

Celulele adipoase influențează altele din jur

O teorie presupune că celulele adipoase pot trimite semnale care le spun altor celule să se dividă mai des, ceea ce poate produce cancer. Unele tipuri de cancer de sân au legătură cu hormonul feminin estrogen, pe care îl produc și celulele adipoase, de exemplu.

Studiul CRUK, condus de o echipă de la Universitatea din Bristol și publicat în BMC Medicine, este unul dintre cele mai comprehensive privind legătura dintre cancer, grăsime și uter. S-a analizat efectul creșterii în greutate pe tot parcursul vieții și s-au descoperit doi hormoni, insulina și testosteronul, ca având legătură cu obezitatea și cancerul uterin.

Cercetătorii speră că oamenii de știință ar putea în viitor să utilizeze medicamentația specifică pentru a regla nivelul acestor hormoni la persoanele cu risc de a dezvolta cancer.

Sângerările anormale pot fi un semn al cancerului uterin

”Acest studiu este un prim pas interesant spre modul în care analizele genetice ar putea fi utilizate pentru a descoperi exact modul în care obezitatea cauzează cancerul și ce se poate face pentru a-l combate”, a spus cercetătorul principal, dr. Emma Hazelwood.

”Studii ca acesta întăresc faptul că supraponderalitatea este a doua cea mai mare cauză de cancer în Marea Britanie și ne poate ajuta să începem să identificăm și de ce. Acest lucru va juca un rol esențial în descoperirea modului de prevenire și tratare a cancerului în viitor”, a spus dr. Julie Sharp, șeful CRUK pentru informații privind sănătatea.

Una din 36 de femei din Marea Britanie dezvoltă cancer uterin și una din patru persoane diagnosticate suferă de premenopauză. Cel mai frecvent simptom este sângerarea vaginală anormală.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel