Grecia vrea să retrimită în Turcia 10.000 de migranţi până la sfârşitul lui 2020

Guvernul grec a anunţat luni că vrea să trimită în Turcia circa 10.000 de migranţi până la sfârşitul lui 2020, informează AFP. 

Anunţul a fost făcut după un consiliu de miniştri convocat de urgenţă la o zi după un incendiu soldat cu victime şi după revolte într-o tabără din insula Lesbos. 'De la 1.806 de retrimiteri (de migranţi) în patru ani şi jumătate în timpul precedentului guvern Syriza' al lui Alexis Tsipras, cabinetul premierului Kyriakos Mistotakis vrea să ajungă 'la 10.000 până în 2020', potrivit unui comunicat al consiliului de miniştri. Odată cu majorarea numărului de migranţi sosiţi în insulele din Marea Egee, Grecia se confruntă cu 'cea mai rea perioadă a sa' în ceea ce priveşte migraţia, după încheierea acordului dintre UE şi Turcia în 2016, având 70.000 de migranţi şi refugiaţi pe teritoriul său, a declarat luni, în Lesbos, ministrul-adjunct pentru protecţie civilă al Greciei, Lefteris Oikonomou.

Printre alte măsuri anunţate se numără întărirea patrulelor în Marea Egee, continuarea transferării de migranţi din insule spre continent, construcţia de centre închise pentru imigranţi ilegali sau cei ale căror cereri de azil au fost respinse, precum şi reformarea sistemului de azil, potrivit aceluiaşi comunicat. Pactul între Bruxelles şi Ankara, intrat în vigoare la 20 mai 2016, prevede retrimiterea în Turcia a migranţilor ilegali care sosesc pe insulele greceşti din apropierea Turciei - în general Lesbos, Chios, Kos, Leros şi Samos - şi a refugiaţilor sirieni, pentru care Turcia este considerată 'o ţară sigură'.

Acest acord a permis reducerea drastică a numărului de nou-sosiţi, după valul în urma căruia un milion de oameni, majoritatea sirieni, au trecut prin Grecia spre alte ţări din UE în 2015 şi 2016. Cu toate acestea, majoritatea persoanelor sosite în insulele greceşti începând cu martie 2016 au cerut azil în Grecia, pentru a scăpa de expulzare. Serviciile de azil sunt suprasolicitate, iar autorităţile din Grecia au lăsat până acum persoane pe insule, cu excepţia celor mai vulnerabile, în aşteptarea unui răspuns definitiv la cererea lor de azil. Guvernul de stânga al lui Tsipras afirma că termenii pactului nu permiteau retrimiterea în Turcia a unei persoane respinse de la azil dacă aceasta nu se afla fizic pe insula pe care sosise.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel