Germania se opune embargoului asupra gazelor, petrolului şi cărbunelui din Rusia

Ministrul de externe Annalena Baerbock și ministrul de finanțe Christian Lindner, alături de cancelarul german Olaf Scholz
Ministrul de externe Annalena Baerbock și ministrul de finanțe Christian Lindner, alături de cancelarul german Olaf Scholz

Miniştrii germani de finanţe, Christian Lindner, şi de externe, Annalena Baerbock, s-au pronunţat duminică împotriva interzicerii importurilor de gaze, petrol şi cărbune din Rusia în cadrul noilor sancţiuni legate de invazia Ucrainei, scrie AFP. 

'Trebuie să fim capabili să menţinem (sancţiunile) în timp', a explicat şefa diplomaţiei, Annalena Baerbock, la postul ARD. 'Nu foloseşte la nimic dacă în trei săptămâni descoperim că mai avem doar pentru câteva zile de energie electrică în Germania şi, prin urmare, trebuie să anulăm aceste sancţiuni', a adăugat ea. 'Suntem dispuşi să plătim un preţ economic foarte, foarte ridicat', dar 'dacă mâine, în Germania sau în Europa, luminile se sting, asta nu va opri tancurile', a adăugat Annalena Baerbock într-un interviu acordat canalului ZDF.

'Dacă aceste sancţiuni ar pune capăt acestui război, le-aş lua imediat', a ţinut ea să adauge. Potrivit şefului diplomaţiei americane, Anthony Blinken, Statele Unite 'discută foarte activ' despre posibilitatea interzicerii importurilor de petrol rusesc.

Ministrul german de finanţe, Christian Lindner, s-a arătat şi el sceptic. 'Nu trebuie să ne limităm capacitatea de a rezista în timp' iar 'a decide un embargo unilateral va avea un impact negativ asupra acestei capacităţi', a declarat el pentru jurnalul Bild. O astfel de interdicţie a importului de gaze şi petrol din Rusia 'ar ameninţa pacea socială' în Germania, a afirmat vineri ministrul ecologist al economiei, Robert Habeck.

Germania importă din Rusia 55% din gazul său, 42% din petrolul său, precum şi cărbune, o dependenţă pentru care guvernul şi-a făcut autocritica de la invazia Ucrainei, dar care va dura ani de zile pentru a fi redusă. Berlinul nu este singura capitală din UE care este foarte reticentă la embargoul asupra energiei fosile din Rusia. Noi sancţiuni ale G7 împotriva Rusiei ar trebui în prezent 'să îi afecteze în principal oligarhii' care 'au profitat de Putin', a estimat ministrul de finanţe într-un interviu acordat canalului ARD.

Ţările din G7 şi-au anunţat vineri într-un comunicat intenţia de a impune 'noi sancţiuni dure' împotriva Moscovei, 'ca răspuns la agresiunea rusă' împotriva Ucrainei. 'Cei care au profitat de (preşedintele rus Vladimir) Putin şi au furat bogăţiile poporului rus, în special prin corupţie, nu pot profita de averea lor în democraţiile noastre occidentale', a insistat Christian Lindner.

Moscova se vede confruntată deja cu măsuri riguroase care vizează în special izolarea ţării de sistemul financiar internaţional. Joi, Statele Unite şi Marea Britanie au înscris pe lista lor neagră noi oligarhi apropiaţi Kremlinului deja vizaţi de Uniunea Europeană. Unul dintre cele mai tangibile acte ale sancţiunilor împotriva elitei ruse a fost sechestrarea, joi, în sudul Franţei, a unui uriaş iaht al oligarhului rus Igor Sechin, preşedintele companiei ruse petroliere de stat Rosneft, precizează agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel