LIVE  Funeralii pentru Regina Elisabeta a II-a. 500 de şefi de state şi de guverne invitați la Londra. Clopotul Abaţiei Westminster a început cele 96 de bătăi, câte una pe minut - Program oficial / Video

Funeralii pentru Regina Elisabeta a II-a, luni, la Londra. 500 de şefi de state şi de guverne invitați - Program oficial
Funeralii pentru Regina Elisabeta a II-a, luni, la Londra. 500 de şefi de state şi de guverne invitați - Program oficial

Funeraliile reginei Elisabeta a II-a au loc astăzi la Londra. 

Update

Prinţul George şi prinţesa Charlotte, prezenţi în cortegiul funerar al suveranei

Prinţul George şi prinţesa Charlotte au fost prezenţi luni în cortegiul funerar de la Londra, mergând în spatele sicriului străbunicii lor regina Elisabeta a II-a, înainte ca acesta să fie transportat în interiorul Abaţiei Westminster unde au loc la această oră funeraliile regale, informează AFP. Prinţul George, în vârstă de nouă ani şi care ocupă locul al doilea în ordinea de succesiune la tronul Regatului Unit, şi prinţesa Charlotte, în vârstă de şapte ani, au purtat ţinute de doliu şi au mers în cortegiul funerar alături de părinţii lor - prinţul William şi ducesa Kate - şi de alţi membri ai familiei regale britanice, în spatele regelui Charles al III-lea

 

Update

Clopotul cel mare al Abaţiei Westminster a început să bată luni o dată pe minut, timp de 96 de minute, vârsta la care a murit regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii, ale cărei funeralii au loc luni la Londra, relatează DPA. 'Clopotul este cel mai mare dintre cele 10 clopote ale abaţiei şi este în mod tradiţional folosit la moartea unui membru al familiei regale', se arată într-o postare pe Twitter a Abaţiei Westminster.

 

Care sunt cele mai mari dificultăți diplomatice ale evenimentului

 

Sute de demnitari străini şi capete încoronate sunt aşteptaţi luni la Londra pentru a asista la funeraliile de stat ale reginei Elisabeta a II-a, un eveniment complicat din punct de vedere diplomatic şi al securităţii, marcat de privilegii acordate unora dintre participanţi şi de prezenţa unor invitaţi controversaţi, informează AFP.

Întrucât Abaţia Westminster poate să primească doar aproximativ 2.000 de persoane, doar şefii de state şi unul sau doi reprezentanţi din fiecare ţară au fost invitaţi să asiste la primele funeralii naţionale organizate în Regatul Unit după anul 1965.

Numeroase capete încoronate şi-au confirmat prezenţa la funeraliile reginei Elisabeta a II-a, care a domnit peste 70 de ani.

Împăratul Naruhito şi împărăteasa Masako ai Japoniei au venit la Londra cu ocazia primei lor călătorii întreprinse în străinătate după urcarea lor pe tron în 2019.

Prinţul Albert al II-lea de Monaco, soţia lui Charlene, regele Williem-Alexander al Ţărilor de Jos, regina Maxima şi prinţesa Beatrix, regele Philippe al Belgiei şi regele Harald al V-lea al Norvegiei vor fi şi ei prezenţi, precum şi regina Margrethe a II-a a Danemarcei, rămasă de acum singura regină domnitoare din Europa. Vezi continuarea aici!

UPDATE - Funeraliile Reginei Elisabeta a II-a: Expunerea publică a sicriului la Westminster Hall s-a încheiat

Westminster Hall, cea mai veche sală a Parlamentului britanic, unde în ultimele patru zile a fost expus pentru public trupul neînsufleţit al reginei Elisabeta a II-a, a fost închisă luni dimineaţă, cu câteva ore înainte de începerea unor funeralii istorice, transmit agenţiile internaţionale de presă. 


DC NEWS transmite în format Live Text / Video principalele evenimente! 

Detalii despre procesiunea funerară care însoţeşte sicriul suveranei

 Procesiunea care va duce luni sicriul reginei Elisabeta a II-a la Abaţia Westminster pentru funeraliile de stat ale suveranei Regatului Unit, apoi la Castelul Windsor pentru înhumarea sa, se înscrie în linia tradiţiei monarhiei britanice, informează AFP.

Un atelaj tras de marinari din Royal Navy Marinari din Royal Navy vor trage cu ajutorul unor frânghii atelajul montat pe un afet de tun care transportă sicriul reginei britanice, în timp ce alţii, aproximativ 142 în total, se vor afla în spatele acestuia, pentru a-i frâna şi controla deplasarea.

Această tradiţie datează de la funeraliile reginei Victoria, organizate în februarie 1901. Caii care ar fi trebuit să tragă afetul de tun, ce avea o greutate de peste două tone, s-au speriat şi au intrat în panică, ameninţând să răstoarne sicriul.

Prinţul Louis de Battenberg, căpitan în Royal Navy, a sugerat atunci noului rege, Edward al VII-lea, ca animalele de tracţiune să fie înlocuite cu soldaţi. Nouă ani mai târziu, la moartea regelui Edward al VII-lea, acelaşi dispozitiv a fost pus în aplicare, devenind de atunci un nou ritual esenţial în cadrul funeraliilor regale şi naţionale.

Purtătorii de sicriu Opt soldaţi din Batalionul I din cadrul Queen's Company Grenadiers Guards vor avea dificila sarcină de a purta sicriul reginei din Westminster Hall până la afetul de tun, apoi de a-l transporta în interiorul Abaţiei Westminster după încheierea procesiunii. Acest regiment este unul dintre cele cinci regimente de infanterie care asigură paza reşedinţei suveranului şi reprezintă, totodată, una dintre cele mai vechi unităţi din armata Regatului Unit.

Uniforma membrilor săi, uşor de recunoscut datorită căciulii înalte confecţionate din blană de urs, a fost preluată de grenadierii britanici de la garda imperială a lui Napoleon, învins la Waterloo. Aceşti soldaţi vor fi însoţiţi de agenţi din Serviciul de cavalerie al reginei.

Regimente onorate Trei regimente vor fi onorate în mod special în timpul procesiunii, urmând să defileze foarte aproape de sicriul reginei Elisabeta a II-a. Yeomen of the Guard, cel mai vechi corp militar al armatei britanice, înfiinţat în 1485, şi Honourable Corps of Gentlemen at Arms sunt două vechi unităţi ale gărzilor de corp ale monarhului, de acum incluse într-un rol ceremonial.

Militarii din prima unitate poartă în continuare uniforma roşie şi aurie din perioada dinastiei Tudorilor (secolul al XVI-lea). Printre misiunile lor emblematice se numără în continuare ceremonia de verificare a subsolului Parlamentului de la Londra înainte de discursul pronunţat în fiecare an de către suveran pentru a marca deschiderea unei noi sesiuni parlamentare.

Ei comemorează prin acest ritual Complotul Prafului de Puşcă, o tentativă ratată de asasinat îndreptată împotriva regelui Iacob I şi a Parlamentului în 1605. Ei vor fi urmaţi de membri din Royal Company of Archers, care au fost şi gărzile de corp ale reginei Elisabeta a II-a în perioada în care suverana s-a aflat în Scoţia.

Detaşamente din alte regimente britanice şi din Commonwealth, organizaţia al cărei comandant-şef a fost Elisabeta a II-a, se vor alătura cortegiului funerar care va transporta sicriul suveranei din Abaţia Westminster până la Arcul Wellington.

Casa regală a suveranei Elisabeta a II-a În timp ce membrii familiei regale britanice, conduşi de noul rege Charles al III-lea, vor urma sicriul, atelajul va fi precedat de membri din casa regală a suveranei Elisabeta a II-a, precum directorul Colecţiilor Regale, Controlorul biroului Lordului Şambelan, unul dintre departamentele casei regale, precum şi secretarul privat al reginei.

În faţa lor vor defila orchestrele de cimpoaie şi tobe ale regimentelor scoţiene şi irlandeze, o brigadă de Gurkha - soldaţi de origine nepaleză, membri ai armatei britanice - şi 200 de instrumentişti din Royal Air Force. 6.000 de militari Un număr de 6.000 de soldaţi, marinari şi piloţi din armata britanică vor lua parte la această procesiune, fiind desfăşuraţi de-a lungul întregului traseu al cortegiului, a precizat duminică pentru BBC amiralul Tony Radakin, şeful statului-major al armatei Regatului Unit.

De mai multe ori pe traseul cortegiului, militarii vor efectua un salut regal, inclusiv în faţa Memorialului Reginei Victoria. 'Pentru noi toţi, aceasta este ultima noastră datorie faţă de Majestatea Sa Regina şi prima noastră datorie majoră faţă de Majestatea Sa Regele Charles', a declarat amiralul Tony Radakin. 

Funeraliile reginei Elisabeta a II-a au loc astăzi la Londra

Funeraliile reginei Elisabeta a II-a au loc astăzi la Londra. Printre invitați se numără regii şi reginele Belgiei, Olandei şi Spaniei, împăratul Naruhito al Japoniei, preşedinţii Statelor Unite şi Franţei, Joe Biden şi Emmanuel Macron, precum şi preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Preşedintele României, Klaus Iohannis, şi Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei, precum şi Alteţa Sa Regală Principele Consort Radu, participă, de asemenea, la funeraliile suveranei britanice.

Se estimează, totodată, că sute de mii de persoane vor ieşi în stradă pentru a urmări cortegiul funerar.

Britanicii, Commonwealth şi întreaga lume îşi iau astăzi trămas-bun de la la Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii, cel mai longeviv suveran din istoria acestei ţări, care s-a bucurat de preţuire, respect şi multă afecţiune.

În ultimele patru zile, sute de mii de britanici au stat la coadă şi 30 de ore, la catafalcul Majestăţii Sale, să-şi ia rămas-bun. Elisabeta a II-a va fi înmormântată astăzi cu funerali de stat.

Ceremoniile vor începe la ora 10:44, când sicriul reginei va fi transferat din Palatul Parlamentului în Catedrala Westminster Abbey.

La ora 11:00 va începe o slujbă religioasă care va dura o oră. Elisabeta a II-a a fost un creştin practicant şi se aşteaptă ca slujba să reflecte credinţa ei. Detalii ale slujbei, inclusiv imnurile bisericeşti, au fost alese chiar de Elisabeta a II-a.

La acest serviciul religios vor asista peste 100 de şefi de stat şi de guvern, regi şi regine din întreaga lume. Premierul Marii Britanii, Liz Truss, va citi un elogiu în timpul slujbei.

Ulterior, cortegiul funerar se va îndrepta spre Arcul Wellington din Londra, în timp ce orologiul Big Ben vă bate la fiecare minut. Niciun avion nu va zbura deasupra Londrei.

Ultima călătorie a Reginei Elisabeta a II-a va fi de la Arcul Wellington din Londra la Palatul Windsor. Ea va fi îngropată în cripta bisericii alături de soţul ei, Prinţul Philip, scrie Rador.

Citește și - Regele Charles al III-lea a mulţumit publicului pentru sprijinul manifestat de la moartea mamei sale, regina Elisabeta a II-a

Regele Charles al III-lea le-a mulţumit duminică seară tuturor celor care l-au susţinut pe el şi pe familia lui de la moartea, pe 8 septembrie, a mamei sale, regina Elisabeta a II-a, ale cărei funeralii luni se anunţă grandioase, cu o mulţime uriaşă şi demnitari veniţi din întreaga lume, notează AFP.

În timp ce doliul naţional care a urmat decesului suveranei se apropie de final, noul rege le-a mulţumit într-un comunicat 'tuturor acestor nenumărate persoane' care şi-au manifestat sprijinul.

La Londra, Edinburgh, Hillsborough şi Cardiff, noi (el şi soţia sa) am fost emoţionaţi peste măsură de toţi cei care şi-au dat osteneala să vină să aducă un omagiu serviciului întregii vieţi al iubitei mele mame, regretata regină', el a scris el.

Mai devreme în cursul serii, la orele 20.00 (19.00 GMT), Regatul Unit a a păstrat un minut de reculegere în memoria Reginei Elisabeta a II-a. Guvernul britanic a invitat publicul să participe la un Moment Naţional de Reculegere acasă, în pragul uşii sau pe străzi, ori la evenimente ale comunităţii şi priveghi. Suverana, care a murit la 96 de ani, a fost extrem de populară după 70 de ani de domnie, o longevitate fără precedent în istoria Marii Britanii. Vezi continuarea aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel