Franța a renunțat la supraimpozitarea cu 75% a marilor venituri după doi ani de la aplicare, măsura aflându-se în centrul promisiunilor de "justiție socială" a lui Francois Hollande.
Decizia de a elimina suprataxa fusese anunțată la data de 6 septembrie de premierul socialist Manuel Valls. Măsura, care l-a adus pe Francois Hollande în coliziune cu marii afaceriști francezi și cluburile de fotbal, a expirat la sfârșitul lui 2014 și nu va mai fi reînnoită pentru anul acesta.
Supraimpozitarea marilor venituri nu a avut efectul scontat de echipa lui Hollande. În 2013 și 2014, taxa a adus cumulat la bugetul statului doar 505 milioane de dolari, mai puțin decât deficitul de 5% al Franței. În același timp, taxa era acuzată că îi alungă din Franța pe cei cu venituri considerabile.
Actorul Gérard Depardieu a fost protagonistul unui scandal după ce a plecat din Franța ca urmare a majorării impozitelor. El a cerut și primit cetățenie din partea Federației Ruse. Premierul francez de la acea vreme, Jean-Marc Ayrault, a declarat că demersul lui Depardieu este unul patetic și lipsit de patriotism, într-un moment în care Franța a crescut taxele pentru a-și reduce datoriile naționale.
Le Monde a prezentat "istoria unei promisiuni" a președintelui Hollande, printr-o cronologie care începe cu momentul 27 februarie 2012, când liderul socialist anunță taxarea cu 75% a persoanelor care câștigă peste un 1 milion de euro pe an. Două zile mai târziu, Hollande numea măsura drept una "excepțională".
O măsură fiscală precum cea gândită de Hollande a fost propusă în România de UNPR, cu nuanța că formațiunea lui Gabriel Oprea a vorbit despre o suprataxă pe marile averi, nu pe venituri. Ideea nu s-a materializat, deocamdată, într-un proiect de lege, iar premierul Victor Ponta a subliniat că în 2015 nu vor fi operate măriri de taxe și impozite.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu