Franța a ucis suprataxa de 75% pe marile venituri. Eșec major pentru Hollande

Franța a renunțat la supraimpozitarea cu 75% a marilor venituri după doi ani de la aplicare, măsura aflându-se în centrul promisiunilor de "justiție socială" a lui Francois Hollande.

Decizia de a elimina suprataxa fusese anunțată la data de 6 septembrie de premierul socialist Manuel Valls. Măsura, care l-a adus pe Francois Hollande în coliziune cu marii afaceriști francezi și cluburile de fotbal, a expirat la sfârșitul lui 2014 și nu va mai fi reînnoită pentru anul acesta.

Supraimpozitarea marilor venituri nu a avut efectul scontat de echipa lui Hollande. În 2013 și 2014, taxa a adus cumulat la bugetul statului doar 505 milioane de dolari, mai puțin decât deficitul de 5% al Franței. În același timp, taxa era acuzată că îi alungă din Franța pe cei cu venituri considerabile.

Anglia întrece Franța cu afaceri la care nimeni nu se gândea. Schimbare de ierarhie între giganții economiilor mondiale

Actorul Gérard Depardieu a fost protagonistul unui scandal după ce a plecat din Franța ca urmare a majorării impozitelor. El a cerut și primit cetățenie din partea Federației Ruse. Premierul francez de la acea vreme, Jean-Marc Ayrault, a declarat că demersul lui Depardieu este unul patetic și lipsit de patriotism, într-un moment în care Franța a crescut taxele pentru a-și reduce datoriile naționale.

Le Monde a prezentat "istoria unei promisiuni" a președintelui Hollande, printr-o cronologie care începe cu momentul 27 februarie 2012, când liderul socialist anunță taxarea cu 75% a persoanelor care câștigă peste un 1 milion de euro pe an. Două zile mai târziu, Hollande numea măsura drept una "excepțională".

O măsură fiscală precum cea gândită de Hollande a fost propusă în România de UNPR, cu nuanța că formațiunea lui Gabriel Oprea a vorbit despre o suprataxă pe marile averi, nu pe venituri. Ideea nu s-a materializat, deocamdată, într-un proiect de lege, iar premierul Victor Ponta a subliniat că în 2015 nu vor fi operate măriri de taxe și impozite.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel