Forumul Judecătorilor, reacţie după reducerea termenelor de prescripţie

Mihai Ciobanu / 06 iul 2018 / 11:58 Salveaza PDF Comentarii
Judecător
Descriere foto: Judecător

Forumul Judecătorilor din România (FJR) atrage atenţia asupra consecinţelor nefaste pe care le pot avea modificările aduse Codului penal cu privire la reducerea termenelor de prescripţie. 

Constatarea, cercetarea şi judecarea unor infracţiuni de corupţie şi asimilate, în care sunt implicaţi funcţionari publici de rang înalt, poate deveni iluzorie, susţine Forumul Judecătorilor din România (FJR), care atrage atenţia asupra consecinţelor nefaste pe care le pot avea modificările aduse Codului penal cu privire la reducerea termenelor de prescripţie. 

Forumul Judecătorilor din România atenţionează asupra consecinţelor nefaste pe care modificările cu privire la reducerea termenelor de prescripţie aduse Codului penal le pot avea asupra modului în care autorităţile judiciare îşi vor îndeplini atribuţiile legale, precum şi asupra intereselor legitime ale societăţii, apreciind că aceste modificări nu vor avea ca efect mult clamata eradicare a "abuzurilor", ci împiedicarea anchetării unor cauze penale, în special a celor complexe, relatează Agerpres. 

"Constatarea, cercetarea şi judecarea poate deveni iluzorie"

"Constatarea, cercetarea şi judecarea, în interiorul termenului de prescripţie, a unor infracţiuni de corupţie şi asimilate, în care sunt implicaţi funcţionari publici de rang înalt, poate deveni iluzorie, lipsită de orice rezultat practic de prevenire şi combatere a fenomenelor infracţionale", arată judecătorii. 

Ei spun că, în lipsa unor studii de impact, a unor cercetări sociologice şi a unor evaluări criminologice, se va ajunge la o cvasi-imunitate de drept material a acestor funcţionari publici, fără să existe o justificare obiectivă şi rezonabilă. În aceste condiţii, Forumul Judecătorilor avertizează asupra faptului că modificările legislative vizând termenele de prescripţie pot avea ca efect încălcarea a cel puţin nouă articole din Constituţia României. Reducerea termenelor de prescripţie face ca anchetarea acestor infracţiuni să fie iluzorie, iar nu efectivă, încălcându-se astfel dispoziţiile art. 16 alin. 1 şi 2 din Constituţie: "(1) Cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări. (2) Nimeni nu este mai presus de lege", arată sursa citată. 


Te-ar putea interesa
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?


Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.24