Folosești des GPS-ul? În curând vei începe să ai pierderi de memorie

Foto: Freepik
Foto: Freepik

GPS-ul (n.r. Global Positioning System) ajută șoferii să se ghideze în trafic și să ajungă cu bine la destinație, însă specialiștii spun că folosirea acestui sistem de navigație poate avea și efecte negative asupra sănătății. Iată la ce trebuie să fii atent, mai ales dacă obișnuiești să îl folosești! 

Odată cu evoluția tehnologiei, hărțile rutiere au fost înlocuite cu GPS-urile, aceste sisteme de navigație care îți oferă tot confortul în trafic. Dacă te afli printre cei care folosesc astfel de aparate sau aplicații de acest tip, ar fi bine să iei în calcul și recomandările specialiștilor în sănătate. Un studiu realizat de către cercetătorii neurologi a scos la iveală faptul că folosirea GPS-ului poate afecta creierul și implicit memoria. 

Ce s-a descoperit

Studiul realizat în anul 2020 și publicat în revista „Scientific Reports‟ a analizat comportamentul a 50 de șoferi. Cercetătorii au descoperit că șoferii care foloseau în mod obișnuit GPS-ul aveau memoria mai afectată decât cei care șofau fără acest sistem de navigație. Concret, când acești șoferi au fost puși să conducă fără sistemul de navigație, ei nu și-au amintit anumite puncte importante din locurile pe care le frecventau. „Am făcut teste de memorie spațială și am constatat că degradarea memoriei are legătură cu frecvența folosirii a GPS-ului‟, a spus Veronique Bohbot, unul dintre autorii studiului. 

Cercetătorii au observat că există o diferență între persoanele care folosesc GPS-ul ocazional și cele care îl folosesc frecvent. Concret, cu cât este folosit mai des acest sistem de navigație, cu atât această acțiune poate fi dăunătoare pentru creier: „Trebuie să îți folosești creierul, sau îl vei pierde!‟, îndeamnă autorii studiului. „Ceea ce am descoperit este că oamenii care au o memorie spațială mai bună au și o cogniție mai bună și un risc mai mic de apariție a bolii Alzheimer‟, a spus Veronique Bohbot. 

Ce ne sfătuiesc specialiștii

Folosești des GPS-ul? Pentru o memorie mai bună, specialiștii îți sugerează să apelezi la câteva tehnici simple: 

Oprește GPS-ul în drum spre casă;

Uită-te la harta fizică înainte de a pleca la drum și vezi dacă o poți memora;

Nu intra în panică dacă nu reușești din prima;

Repetă procedura zilnic.

De ce uităm

Fie că sunt de scurtă sau de lungă durată, pierderile de memorie pot fi supărătoare, în special în momentul când ţinem morţiş să ne amintim ceva esenţial. Pentru a depăşi această problemă, trebuie să înţelegem, mai întâi, care pot fi cauzele pentru care apar aceste pierderi de memorie şi, mai apoi, să aflăm cum ne putem stimula concentrarea. 

1. Stresul

Stresul îngreunează memorarea informaţiilor. În momentul în care suntem stresaţi, creierul este prea „ocupat‟ să se concentreze în mai multe locuri, tensiunea creşte, iar stresul poate declanşa o reacţie de panică, lucru care poate determina apariţia uitării. Printre factorii care contribuie la stres şi care influenţează pierderile de memorie, se numără: numărul mare de responsabilităţi, gestionarea problemelor financiare, programul de muncă agitat şi orele de muncă de peste program. 

2. Deficit de Vitamina B12

Vitamina B12 este esenţială pentru sănătatea creierului. Această vitamină menţine sănătos sistemul nervos şi sistemul cognitiv şi, de obicei, se găseşte în: lapte, carne, ouă, peşte şi în proteine vegetale. Pe măsură ce anii trec, este posibil să te confrunţi un deficit de B12, lucru care contribuie la dificultăţile de memorie.

3. Epuizarea

În momentul în care suntem obosiţi, creierul nostru nu mai poate să se concentreze atât de bine pe sarcinile zilnice, de bază. Deşi, poate dormi, opt ore sau chiar mai mult, asta nu înseamnă că nu poţi fi epuizat! Calitatea slabă a somnului, precum somnul întrerupt de diferiţi factori, poate duce la apariţia multor episoade cu pierderi de memorie. De aceea, este mai mult importantă calitatea somnului, decât orele petrecute în pat. Lipsa memoriei poate apărea, în special, în cazul persoanelor cu oboseală cronică, lucru care duce la epuizare pe tot parcursul zilei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel