FMI refuză să comenteze inculparea lui Christine Lagarde

Fondul Monetar Internațional nu dorește  să facă niciun fel de comentarii cu privire la inculparea directorului general, Christine Lagarde, într-o anchetă asupra unui arbitraj privat contestat, care a avut loc în anul 2008, când Lagarde deținea postul de ministru francez de Finanțe, transmite AFP.

"Directorul general s-a exprimat deja cu privire la acest dosar. În prezent se află în drum spre Washington și, evident, va informa Consiliul de Administrație al Fondului cu privire la evoluția cazului", a declarat purtătorul de cuvânt al FMI, Gerry Rice, într-un comunicat de presă. "Până atunci, nu avem niciun comentariu suplimentar de făcut", a adăugat Rice.

Inculpată miercuri pentru 'neglijență' de Curtea de Justiție a Republicii (CJR), singura instanță judiciară din Franța care îi anchetează și judecă pentru membrii guvernului pentru fapte comise în exercițiul funcțiunii, Christine Lagarde a subliniat că nu are de gând să demisioneze din fruntea FMI și că a cerut avocatului său recurs la decizia CJR pe care o consideră complet nefondată.

Citește și: Șefa FMI, cercetată într-un dosar de fraudă. Demisionează?

Soarta lui Christine Lagarde depinde de Consiliul de Administrație al Fondului Monetar Internațional. Până acum, Consiliul de Administrație al FMI, care reprezintă cele 188 de state membre ale Fondului, și-a exprimat întotdeauna încrederea în capacitățile lui Christine Lagarde de a-și asuma în mod eficient atribuțiile de director general în pofida anchetei care o vizează în Franța.

Christine Lagarde ocupă funcția de director general al FMI din luna iulie 2011, când i-a succedat în funcție unui alt francez, Dominique Strauss-Kahn, după ce acesta a fost acuzat de agresiune sexuală la New York.

Citește și: FMI și-a închis pagina de Internet din Romania

În Franța, Christine Lagarde a fost inculpată pentru rolul său în plata a 400 de milioane de euro /520 milioane dolari/ către Tapie, un om de afaceri controversat și apropiat al fostului președinte Nicolas Sarkozy, pe vremea când Lagarde era ministru de finanțe al Franței. Plata a fost făcută antreprenorului Bernard Tapie ca parte a unui proces de arbitraj privat pentru a soluționa un litigiu cu banca de stat Credit Lyonnais asupra vânzării participației la Adidas în anii 1990.

Litigiul dintre omul de afaceri și Credit Lyonnais se referă la o tranzacție ce a avut loc în 1993 când Tapie a vândut către bancă participația pe care o deținea la producătorul german de îmbrăcăminte și echipamente sportive Adidas. Mai târziu, banca a vândut pachetul cu un profit semnificativ, iar Tapie a început o acțiune în justiție susținând că a fost fraudat. În urma judecării cazului într-o comisie de arbitraj, Tapie a obținut de la stat despăgubiri de 420 milioane euro, cu mult mai ridicate decât ar fi putut primi în justiție, informează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel