STUDIU: Vaccinul anti-COVID NU afectează fertilitatea bărbaților, dar SARS-CoV-2 o face! Date despre cel mai controversat zvon

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay

Unii bărbați au ezitat să se vaccineze anti-Covid din cauza zvonurilor răspândite pe rețelele sociale conform cărora vaccinul ar putea dăuna fertilității, dar un nou studiu a demontat acest mit.

"Avem, acum, dovezi care ar trebui să vă asigure că riscul ca vaccinarea să vă compromită numărul de spermatozoizi este extrem de scăzut”, a spus dr. David Cohen, director co-medical al Institutului pentru Reproducerea Umană din Chicago, care nu a fost implicat în studiu, potrivit CNN.

Studiul a folosit probe de material seminal de la 45 de bărbați cu vârste cuprinse între 25 și 31 de ani, care au fost pre-examinați pentru a se asigura că nu au probleme de fertilitate. Probele au fost prelevate înainte de prima doză a unui vaccin ARNm, apoi la 70 de zile după a doua doză. S-a determinat volumul spermei, concentrația, motilitatea și numărul total de spermatozoizi.

"Nu am găsit modificări ale parametrilor spermatozoizilor la bărbații tineri sănătoși pe care i-am studiat și care au primit ambele doze de vaccin ARNm”, a spus autorul studiului, Dr. Ranjith Ramasamy de la Universitatea din Miami Health System.

Studiul nu a inclus vaccinurile Johnson & Johnson sau AstraZeneca. "Cu toate acestea, credem că modul în care funcționează aceste vaccinuri este destul de similar, în ciuda materialului genetic diferit. Nu ar trebui să existe diferențe în cazul celorlalte două vaccinuri, a spus Ramasamy.

Probleme la bărbații infectați cu virusul

În timp ce vaccinul nu are niciun impact asupra spermei, s-a constat faptul că virusul în sine ar putea fi dăunător tractului reproductiv masculin, potrivit unui mic studiu publicat în ianuarie. Comparativ cu bărbații sănătoși fără Covid-19, s-a constatat o creștere semnificativă a inflamației și a stresului oxidativ în celulele spermatozoizilor aparținând bărbaților cu Covid-19. Concentrația lor, mobilitatea și forma lor au fost, de asemenea, afectate negativ de virus. Potrivit studiului realizat, diferențele au crescut odată cu severitatea bolii.

Fertilitatea, afectată de COVID

"Nu este surprinzător faptul că SARS-CoV-2, virusul care provoacă Covid-19, ar putea avea impact asupra sistemului reproductiv masculin, deoarece se găsesc și receptori ACE2, aceiași receptori pe care virusul îi folosește pentru a avea acces la țesuturile plămânilor, în testicule", a spus Allan Pacey, profesor de andrologie la Universitatea Sheffield din Marea Britanie, care nu a fost implicat în studiu.

Pacey a analizat peste 20 de studii publicate pe această temă și a declarat, pentru CNN, în ianuarie, că "orice efect al coronavirusului asupra fertilității masculine a fost probabil doar ușor și temporar”.

"Medicamentele utilizate pentru tratarea Covid-19, febră, obezitate și mulți alți factori pot avea, de asemenea, un impact asupra numărului și calității spermatozoizilor, așa că ar trebui făcute studii mai ample pentru a se asigura că virusul a cauzat efectul", a spus Pacey.

"Știm că unele virusuri precum Zika sau Ebola pot rămâne în testicule o perioadă lungă de timp - mult după ce bărbatul și-a revenit. De aceea, trebuie să studiem bărbații pe termen lung pentru a ști dacă se întâmplă același lucru și în cazul Covid-19 ", a conchis el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel