Epidemie cu Norovirus, declanșată de un barman. Se poate întâmpla și în Centrul Vechi

Ion Voicu / 01 iul 2019 / 12:45 Salveaza PDF Comentarii
Alcoolul nu dezinfectează tot: te poți contamina cu Norovirus de la bar
Alcoolul nu dezinfectează tot: te poți contamina cu Norovirus de la bar

Autoritățile sanitare au declarat epidemie cu Norovirus, declanșată de un barman care a contaminat zeci de persoane după ce s-a dus bolnav la serviciu.

Inspecția a constatat că manipularea paharelor și mai ales a feliuțelor de lămâie cu care erau ornate băuturile, se făcea fără respectarea regulilor de igienă.

Alcoolul dezinfectează, își spun cei care privesc cu mai puțină strictețe igiena din baruri, față de restaurant. Mâncarea alterată sau preparată fără respectarea normelor de igienă a îmbolnăvit mulți clienți ai restaurantelor, dar nu se aude prea des de epidemii pornite dintr-un bar.

Autoritățile sanitare din Kennewick, statul American Washington, au stabilit că o epidemie cu Norovirus a fost declanșată la sfârșitul lunii iunie de un barman care s-a dus bolnav la serviciu. Acesta s-a întors la muncă după un episod de diaree   care ar fi impus monitorizarea oricărui lucrător din industria alimentară sau hotelieră. Mai mult, în acel bar nu se respectau regulile de igienă: fructele care decorau paharele cu băutură erau manipulate fără mănuși, de barmani care nu se spălau pe mâini după fiecare operațiune efectuată. Prosopul cu care se ștergeau după ce băgau mâna în paharele clienților era o sursă de contaminare pentru ceilalți barmani și pentru public.

Clienții barurilor din Centrul Vechi ar trebui să fie mai atenți la modul în care barmanii ”operează”. Norovirusul este extrem de contagios și produce gastroenterită, cele mai frecvente simptome fiind diareea, vărsăturile, durerile de stomac, febra și cefaleea. La nivel mondial, Norovirusul produce peste 600 de milioane de îmbolnăviri anual și peste 200.000 de decese.

 

Te-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.28