Dr Mihaela Bilic: În România mâncăm scump și prost. Mai grav e că mâncarea cea de toate zilele vine din import

Foto Pexels
Foto Pexels

Medicul nutriționist Mihaela Bilic spune că se mănâncă ”scump și prost” în România. Specialistul vorbește despre un studiu al Institutului Național de Statistică.

O analiză a Institutului Național de Statistică arată că producția internă acoperă nevoile de consum doar în cazul a 6 produse agroalimentare. Este vorba de grâu, secară, grâu, varză, carne de oaie și carne de capră.

”Ce se întâmplă cu restul alimentelor? Le importăm! România a ajuns să producă doar 55% din necesarul de carne de porc, deși în 2015 producția acoperea peste 70% din nevoi. Și la capitolul lactate am dat înapoi ajungând la 86,4% din necesar, față de 93% cu cinci ani în urmă. E drept că aici avem o explicație, consumul pe cap de locuitor a crescut de la 250l la 260l în 2020”, scrie dr Mihaela Bilic pe Facebook.

Potrivit nutriționistului citat, dacă ”la ouă producția locală acoperă aproape în întregime nevoile (96,8%)”, ”la ulei suntem deficitari (84%)”. La fel și la unt (44,8%).

”Nici legumele nu stau foarte bine, procentul variază în jur de 70-78% pentru roșii, cartofi, ceapă și leguminoase boabe. De fructe nu ne plângem, procentul depășește 90% la pepeni, struguri prune, mere, cireșe și vișine. E drept că la piersici și nectarine abia acoperim 18% din necesar, dar nu facem o tragedie din asta”, adaugă dr Bilic.

Mărturisește că a surprins-o că deși producția de zahăr a scăzut în România, consumul a rămas același – 25 de kilograme pe cap de locuitor.

”Producția a scăzut și acoperă doar 35% din necesarul de consum, față de 100,6% în 2015. Dacă producătorii autohtoni nu vor să mai cultive sfeclă de zahăr ar trebui să mă bucur. După o logică simplă asta ar însemna scumpirea zahărului de 3-4 ori și poate am consuma mai puțin. Însă acum importăm și tot la fel de mult mâncăm, doar că banii ajung în buzunarele altora”, mai notează Mihaela Bilic.

VEZI și: De ce să pui oțet și zahăr în borcanul cu muștar. Te gândeai cât de mult ajută?

Sfaturi din Calendarul 1985, editat de REECOOP și tipărit de Întreprinderea Poligrafică Galați: muştarul uscat poate fi împrospătat adăugând puţin zahăr şi o linguriţă de oţet, după care se freacă uşor; dacă adăugaţi în apa clocotită puţină zeamă de lămâie, legumele puse la fiert nu se mai înnegresc; ouăle se folosesc cu succes în hrana celor care vor să slăbească; ele nu îngraşă, dar prin conţinutul în fier (asimilabil total în organism) combat anemia; ardeii copţi nu se curăţă sub apă pentru că îşi pierd din vitamine şi din valoarea nutritivă, se pun într-un vas acoperit, până se răcesc.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel