Dr. Maria Nițescu: Alimentele permise atunci când avem gripă sau alte infecții virale respiratorii

Fotografie creată de Jack Sparrow, de la Pexels
Fotografie creată de Jack Sparrow, de la Pexels

Dr. Maria Nițescu a spus care sunt alimentele permise atunci când avem gripă sau alte infecții virale respiratorii.

”Ce mâncăm când avem gripă sau alte infecții virale respiratorii? Starea generală alterată, febra și inflamația acută din gripă și infecțiile virale respiratorii, pe de o parte, cresc cheltuiala de energie a organismului și pe de altă parte, determină o scădere a poftei de mâncare. Mai mult decât atât, simptome precum greața, vărsăturile sau durerile în gât ne pot ține la distanță de alimente. Ne confruntăm așadar cu un cerc vicios, avem nevoie de mai multă energie și nutrienți, dar nu putem mânca suficient.

În această situație, alimentația trebuie să ne furnizeze o energie ușor asimilabilă și să fie bogată în vitamine, minerale, antioxidanți. Să nu uităm nici de proteine, nutrienți de care avem nevoie pentru rolul lor reparator, structural și de susținere a imunității.

Pentru o recuperare mai rapidă și pentru a ne întări sistemul imunitar, sunt recomandate următoarele alimente:

1. Iaurt - reprezintă o alegere bună pentru menținerea sănătății microbiotei intestinale responsabilă de imunitatea noastră.

2. Supa de pui/ legume - este un aliment ușor de preparat și digerat, aduce o multitudine de vitamine și minerale, combate congestia căilor aeriene superioare.

3. Legume colorate în roșu și verde (ardei, brocoli, spanac, varză) pregătite la abur, aduc o bogăție de substante fitochimice și vitamina C, cu rol important în întărirea sistemului imunitar. Reprezintă de asemenea o bună sursă de fibre necesare microbiotei intestinale.

4. Portacale și grepfruturi - fructe bogate în vitamina C, acid folic și fibre, consumate ca atare.

5. Fructe de pădure și rodii - pentru bogăția lor în antioxidanți și vitamina C.

6. Banane - pentru bogăția lor în minerale, vitamine și glucide.

7. Ceaiuri de plante și fructe cu lămâie (adaugată când ceaiul nu mai este prea fierbinte) - hidratează, calmează și aduce energie. Dacă vă place ghimbirul, un ceai de ghimbir cu miere și lămâie, este de asemenea foarte bun, atât în combaterea inflamației cât și pentru atenuarea stării de greață.

8. Miere - importană pentru calmarea durerii în gât și ca stimulator al imunității.

9. Ulei de măsline extravirgin presat la rece - ca sursă de grăsimi sănătoase și antioxidanți.

10. Ca sursă de glucide se recomandă cartoful și morcovul - legume bogate în amidon, aduc energie ușor asimilabilă, fiind ușor de digerat. Se pot consuma de asemenea: pâine prăjită, orez, cereale integrale.

11. Ca sursă de proteine, zinc și seleniu, importante pentru întărirea imunității, se recomandă: oul fiert moale, pește slab, carne de curcan. Se recomandă de asemenea somon (pește bogat în omega-3, grăsime cu important rol antiinflamator și în imunitate).

De reținut: alimentația bogată în proteine crește cheltuiala de energie a organismului (și așa crescută în cazul infecțiilor), iar alimentele grase, în special cele de origine animală (unt, smântână, carne grasă de porc, vită) determină o digestie greoaie, pot accentua greața și pot adăuga simptomatologie digestivă”, a spus Dr. Maria Nițescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel