Dormi cu lumina aprinsă? Poţi face diabet

Dormi cu lumina aprinsă? Poţi face diabet
Descriere foto: Dormi cu lumina aprinsă? Poţi face diabet

Dormitul cu lumina aprinsă poate creşte riscul de diabet, arată un studiu efectuat recent la Northwestern University din Statele Unite ale Americii.

Pentru un studiu despre diabet, oamenii de ştiinţă au recrutat douăzeci de persoane adulte cu vârste cuprinse între 18 şi 40 de ani, care au petrecut două nopţi şi trei zile în laborator. În prima noapte, ei au dormit în beznă totală, iar în a doua noapte jumătate au dormit din nou în întuneric, iar ceilalţi s-au odihnit în camere în care lumina era aprinsă, notează agenţia Xinhua.

În timpul ce voluntarii dormeau, cercetătorii au monitorizat semnele vitale ale acestora, activitatea cerebrală şi mişcările membrelor şi ochilor. De asemenea, specialiştii au prelevat, la fiecare oră, mostre de sânge pentru a măsura nivelul de melatonină. Dimineaţa, oamenii de ştiinţă au realizat teste de toleranţă la glucoză. Rezultatele au demonstrat că o singură noapte petrecută în condiţii de expunere la lumină are impact semnificativ asupra rezistenţei la insulină, un factor de risc pentru apariţia diabetului.

''Aceste rezultate sunt importante ţinând cont de expunerea din ce în ce mai răspândită la lumina artificială, mai ales în timpul nopţii'', a declarat una dintre autorii studiului, Ivy Cheung Mason, din cadrul Facultăţii de Medicină Feinberg de la Northwestern University.

Efectul este acut

''Efectul la care asistăm este acut; sunt necesare cercetări suplimentare pentru a afla dacă expunerea cronică la lumină în timpul somnului are efecte cumulative pe termen lung asupra funcţiei metabolice'', a adăugat ea. Conform statisticilor din 2014 ale Fundaţiei americane de studiu al somnului, calitatea somnului a 35% dintre americani este ''slabă'' sau ''bună'', în timp ce 20% dintre americani au declarat că nu s-au trezit odihniţi în niciuna dintre cele şapte zile anterior sondajului.

Tulburările de somn afectează peste 25% din populaţia mondială şi până la 50% dintre adulţi. Studiul a fost publicat într-un supliment online al jurnalului Sleep.


Te-ar putea interesa
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?


Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.23