Dominic Fritz, primarul Timișoarei, despre amenda de 20.000.000 de euro a Colterm: Vom vedea ce se întâmplă la proces...

Foto: Facebook Dominic Fritz
Foto: Facebook Dominic Fritz

Primarul Dominic Fritz a declarat, marţi, că aşteaptă decizia magistraţilor în procesul în care societatea Colterm, aflată în subordinea Primăriei Municipiului Timişoara, a contestat amenda de 107.000.000 de lei (aproximativ 20.000.000 de euro) dată de Administraţia Fondului de Mediu (AFM) pentru că nu au fost achiziţionate în termen certificatele verzi.

Pentru a evita să plătească şi anul viitor certificate de mediu, edilul spune că în această iarnă se încearcă renunţarea la cărbune, de către Colterm, pentru producerea energiei termice distribuite abonaţilor, mergând pe gaz.

'Amenda de la Colterm, momentan este contestată în instanţă, este suspendată şi vom vedea ce se întâmplă în acest proces. Momentan, noi facem ceea ce nu s-a făcut în anii trecuţi, ne pregătim pentru această iarnă să nu mai ardem cărbune tocmai pentru că socotim deja preţul acestor certificate verzi care se va dubla încă o dată. Tocmai de aceea, în această iarnă, Colterm va funcţiona preponderent pe gaz şi nu va mai cădea în această capcană potrivit căreia cărbunii sunt ieftini, pentru că nu sunt ieftini şi tocmai din cauza certificatului (verde, n.r.) sunt o sursă de energie foarte scumpă', a declarat primarul Fritz, într-o conferinţă de presă.

În 14 iulie, Curtea de Apel Timişoara a admis cererea formulată de reclamanta Colterm, în contencios administrativ şi fiscal cu pârâta AFM, 'până la pronunţarea instanţei de fond'. Pe de altă parte, Primăria Municipiului Timişoara şi conducerea EOn Gaz au ajuns, la începutul lunii august, la un acord de reeşalonare a unor datorii ale companiei de termoficare Colterm, în valoare de 51.500.000 de lei, către furnizorul de gaze naturale, aceste datorii fiind garantate în trecut de municipalitate şi pentru care risca să fie executată silit, informează Agerpres.

'Este vorba despre datorii acumulate începând cu anul 2013 şi pe care primăria Timişoara era somată să le plătească din 2018, riscând să fie executată silit. Fosta administraţie a garantat în mod inconştient facturile Colterm, ocolind reglementările privind datoria publică locală. Am mai vorbit şi în trecut despre problemele grave moştenite cu această companie. În prezent, Colterm poate intra oricând în insolvenţă, chiar faliment, la cererea creditorilor.

Şi odată cu Colterm riscă să intre şi primăria în insolvenţă. Din păcate, fosta administraţie a îndatorat instituţia către Colterm, iar primăria este garant şi poate fi executată', anunţa Dominic Fritz, la începutul lunii august. Edilul adaugă că expunerea primăriei faţă de Colterm este de circa 160.000.000 de lei, dar cu această reeşalonare a datoriilor se reuşeşte diminuarea presiunii puse pe bugetul local.  

Primăria Timişoara a semnat, recent, un acord cu Banca Mondială pentru sprijinirea Municipiul Timişoara în îmbunătăţirea capacităţii de planificare pentru dezvoltarea durabilă a sistemului de termoficare şi eficienţa energetică a clădirilor din oraş. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel