Din culisele longevității: 18 reguli verificate științific

Dieta-pentru-longevitate-Ce-sa-mananci-ca-sa-traiesti-mai-mult_1_medium
Dieta-pentru-longevitate-Ce-sa-mananci-ca-sa-traiesti-mai-mult_1_medium

Procesul de îmbătrânire înseamnă de fapt scurtarea telomerilor, părțile finale ale cromozomilor. Acest lucru predispune la îmbolnăviri. Cercetătorii au descoperit însă că unele schimbări ale stilului de viață pot duce la protejarea telomerilor cât mai mult timp. Studiile arată că o anumită alimentație, mișcarea și legăturile sociale puternice se numără printre regulile de aur ale longevității. 

Stilul de viață – alimentația echilibrată, obiceiul de a face mișcare, profilaxia bolilor, combaterea stresului, igiena somnului, evitarea expunerii la substanțe toxice și la factori de mediu agresivi – însumează principalele reguli ale unei vieți îndelungate. Sunt lucruri pe care mulți le cunosc, dar nu se străduiesc suficient de mult să le aplice. Detaliază aceste reguli un amplu articol publicat de MedicineNet.com.

1. Păstrează-ți starea de vigilență 

Un studiu derulat pe o perioadă de 80 de ani arată că persoanele care își păstrează starea de vigilență pe tot parcursul vieții - adică sunt atente la detalii, analizează ceea ce fac - trăiesc mai mult. Fac mai multe lucruri pentru a-și proteja sănătatea și tind să aibă cariere de succes. 

2. Fă-ți prieteni

Iată un motiv în plus pentru a fi recunoscător prietenilor: te pot ajuta să trăiești mai mult. Un studiu australian afirmă că persoanele în vârstă care sunt înconjurate de prieteni au mai puține riscuri de a-și pierde viața decât solitarii. De altfel, o amplă analiză a peste 148 de studii confirmă legătura dintre din relațiile sociale puternice și vârsta îndelungată. 

3. Alege-ți prietenii înțelept

Dar important este și ce fel de prieteni îți alegi. Încearcă să păstrezi în jurul tău oameni cu obiceiuri sănătoase de viață. S-a constatat că riscurile să devii obez cresc dacă ai în preajmă prieteni cu aceeași problemă.

4.  Renunță la fumat

5. Deprinde obiceiul siestei

Siesta este un obicei specific populației mediteraneene, unde recordurile de longevitate sunt la ordinea zilei. Un studiu în care au fost implicate 24.000 de persoane sugerează că aceia care își rezervă o mică pauză pentru un pui de somn după-amiază au cu 37% mai puține riscuri de a se îmbolnăvi de inimă.

6. Urmează o dietă mediteraneană

7. Inspiră-te din stilul de viață al locuitorilor insulei Okinawa

Oamenii de pe această insulă japoneză trăiesc cel mai mult dintre toate populațiile globului. Dieta tradițională este compusă din alimente verzi, în special alge, și galbene, iar rația calorică este scăzută. 

8. Întemeiază-ți o familie

9. Ține greutatea sub control

10. Fă mișcare cât mai des

11. Consumă alcool cu moderație

12. Fă loc spiritulității în viața ta

13. Învață să ierți

14. Utilizează dispozitive de protecție: centura de siguranță, cască

15. Odihnește-te suficient noaptea

16. Controlează stresul

17. Menține-ți simțul umorului și optimismul

18. Hidratează-te corect

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel