DIICOT: Nouă metodă de înșelătorie pe facebook: inginerie socială

DIICOT
DIICOT

Un tânăr din Călăraşi a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, el fiind acuzat de procurorii DIICOT că a accesat ilegal peste 500 de conturi de pe o reţea de socializare aparţinând unor femei, de unde a sustras poze şi videoclipuri având conotaţii indecente, după care le-a şantajat pe victime. 

La data de 11 mai procurorii l-au reţinut pe Eugen Florin Chiorpec, în vârstă de 25 de ani, pentru săvârşirea infracţiunilor de acces ilegal la un sistem informatic, transfer neautorizat de date informatice, alterarea integrităţii datelor informatice şi şantaj. Ulterior, acesta a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, în urma unei decizii a Tribunalului Călăraşi. 

DIICOT susţine că, începând cu anul 2016, Eugen Chiorpec a conceput şi pus în executare un mecanism infracţional, prin intermediul unei platforme de socializare, în scopul obţinerii unor materiale cu conţinut pornografic. În vederea compromiterii conturilor de pe reţeaua de socializare, el a folosit tehnici de inducere în eroare şi manipulare a utilizatorilor, activitate cunoscută sub numele de inginerie socială. 

Cum acționa

Într-o primă fază, folosind contul personal sau alte conturi compromise anterior, Eugen Chiorpec a transmis mai multe mesaje prin care le solicita utilizatorilor, persoane de sex feminin, să-i comunice codul numeric primit prin mesaj text, pe telefonul mobil, din partea administratorilor reţelei platformei de socializare. Pentru a le câştiga încrederea, Eugen Chiorpec a susţinut că şi el a primit astfel de mesaje şi ar putea fi vorba de nişte erori ale platformei, motiv pentru care doreşte să verifice dacă mesajele sunt similare. 

Concomitent cu aceste acţiuni de manipulare, Eugen Chiorpec a solicitat resetarea parolei de autentificare pentru contul cu care coresponda, determinând astfel transmiterea unui mesaj text pe numărul de telefon înregistrat de către utilizator. 

Fără să cunoască motivul şi semnificaţia codului recepţionat pe telefon, dar şi pe fondul lipsei de vigilenţă sau necunoaştere a regulilor minimale de securitate privind utilizarea platformei, victimele i-au transmis lui Eugen Chiorpec o captură a codului de resetare a parolei, fără să aibă reprezentarea faptului că prin aceasta oferă posibilitatea de acces la contul personal şi, implicit, fără ca aceasta să întrunească elementele unui acord prealabil. 

În continuare, Eugen Chiorpec a folosit codul de resetare a parolei pentru a modifica, fără drept, parola contului înregistrat pe reţeaua de socializare şi a stabili o nouă parolă, necunoscută titularului de drept, acţiune prin care i-a restricţionat acestuia accesul la propriul cont, relatează Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel