Diamante Terra. Comoară ascunsă în pământ. Cum poate fi extrasă

O comoară imensă se află chiar sub picioarele noastre: peste un milion de miliarde de tone de diamante se găsesc sub suprafaţa Terrei, potrivit cercetărilor făcute publice în această săptămână de către oamenii de ştiinţă de la prestigiosul Massachusetts Institute of Technology (MIT), informează AFP. 

Goana după diamante trebuie să mai aştepte însă, întrucât această cantitate de pietre preţioase se găseşte la o distanţă cuprinsă între 145 şi 240 de kilometri de suprafaţa Terrei, cu mult peste distanţele atinse de echipamentele de foraj moderne. 

Nu putem ajunge la ele, dar sunt mai multe diamante decât ne imaginăm, a spus Ulrich Faul, cercetător în cadrul departamentului de ştiinţe planetare, atmosferice şi ale Pământului în cadrul MIT. 

Acest lucru demonstrează că diamantul nu este un mineral exotic ci, la scară planetară, este un mineral întâlnit frecvent, a adăugat acesta. 

Folosind tehnologia seismică pentru a analiza felul în care undele sonore traversează scoarţa terestră, cercetătorii au detectat această comoară într-un grup de roci denumite cratoni care traversează scoarţa până la mantaua terestră. 

Proiectul a demarat după ce cercetătorii au fost uimiţi de faptul că undele sonore accelerau într-o manieră semnificativă atunci când traversau rădăcinile acestor cratoni. 

Aceştia au asamblat atunci o machetă din roci confecţionate din diferite combinaţii de minerale pentru a calcula viteza cu care vor fi traversate de undele sonore. 

Număr uiraș de diamante

Diamantul este special din mai multe puncte de vedere, spune Ulrich Faul. Una dintre proprietăţile sale este că sunetul îl traversează cu o viteză de două ori mai mare decât în cazul mineralelor care predomină în rocile din mantaua superioară, şi anume olivina. 

Cercetătorii au descoperit apoi că singurul tip de rocă în cazul căreia viteza corespundea cu cea detectată în cratoni are un conţinut de diamante în procent de 1 până la 2%. 

Oamenii de ştiinţă cred acum că rocile subterane conţin de cel puţin 1.000 de ori mai multe diamante decât s-a crezut iniţial. 

Cu toate acestea, pietrele preţioase descoperite mai au mult până să ajungă pe rafturile bijuteriilor. 

Formate din carbon, diamantele iau naştere la o presiune foarte mare şi la o temperatură extremă în adâncul pământului şi nu ies la suprafaţă decât prin intermediul erupţiilor vulcanice, fenomen care nu are loc foarte des.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel