Dezvăluiri de la Cotroceni! Reprezentanții "străzii" spun ce au vorbit cu Iohannis

Klaus Iohannis și reprezentanții societății civile s-au întâlnit, vineri, la Palatul Cotroceni pentru a discuta cererile protestatarilor care refuză să se oprească, aceasta fiind a patra zi consecutivă de proteste.

Aceștia nu i-au propus președintelui Klaus Iohannis un premier, dar au venit cu o serie de doleanțe către șeful statului. Ideea principală a discuțiilor a fost legată de înlăturarea corupției. Președintele le-a spus reprezentanților „străzii" să se implice în politică, dacă vor schimbare.

Nicușor Dan a povestit pe pagina sa de Facebook cum a decurs întâlnirea cu președintele Klaus Iohannis:

"Ce s-a intamplat azi la Cotroceni.

Cei prezenti au solicitat ca pentru intalnirile viitoare procedura de selectie a reprezentantilor societatii civile sa fie transparenta, prin intermediul unei aplicatii online. Au solicitat ca presedintele Iohannis sa mearga in Piata Universitatii.

Mesajul pe care l-am transmis:

1. Inainte de a discuta despre prim-ministru, trebuie sa vorbim despre un acord politic national pe cateva subiecte cheie, intre societate si partidele politice. Revendicarile protestatarilor trebuie sa fie parte din acordul politic. Numirea primului ministru poate sa mai astepte 2-3 saptamani pana la stabilirea continutului acordului.
2. Discutia de azi trebuie sa fie doar inceputul unui dialog. Intalnirile viitoare trebuie sa fie anuntate cu suficient timp inainte astfel incat sa poata participa si reprezentanti ai manifestantilor din provincie.
3. Chiar Presedintia trebuie sa colecteze, prin intermediul unei aplicatii online si / sau a unei proceduri de consultare cu interventii de 3 minute, revendicarile protestatarilor, in loc ca acestea sa fie colectate pe facebook sau in alte parti.
4. Cele 12 puncte care urmeaza.

In total au fost 60-70 de propuneri pe diferite teme, de la sistemul electoral si coruptie (cele mai frecvente), confiscarea averilor, traseism, dosarul Revolutiei, serviciile secrete, fonduri europene.

Presedintele Iohannis a ascultat doua ore toate propunerile, dupa care a spus ca va veni in Piata Universitatii, ca vor urma alte consultari si cu partidele si cu societatea civila, si a spus ca este necesar ca oameni noi sa intre in politica.

Cele 12 puncte asa cum le-am lasat scrise la Administratia Presedintiala sunt cele 10 initiale plus alte doua pescuite in graba de la dumneavoastra. Imi pare rau ca n-am avut mai mult timp pentru a prelua mai mult:

Modificarea sistemului electoral prin:

1. Eliminarea obstacolelor din Legea partidelor pentru functionarea partidelor locale.

2. Reducerea pragului electoral la toate nivelurile

3. Alegerea primarilor si presedintilor de CJ in doua tururi de scrutin.

4. Implementarea sistemului electronic pentru monitorizarea votului multiplu.

5. Acord politic national pentru siguranta cladirilor.

6. Instituirea unui sistem electronic centralizat pentru dezbaterea publica a tuturor actelor normative emise de toate autoritatile publice.

7. Instituirea unui sistem electronic centralizat pentru transparentizarea cheltuielilor publice ale tuturor autoritatilor publice (facturi, contracte, bugete) in conexiune cu un SEAP reformat.

8. Publicarea on-line a tuturor hotararilor judecatoresti si acces on-line la propriul dosar.

9. Constituirea la Cotroceni a unor comisii mixte guvern - societate civila pe domenii de specialitate, cu intalniri periodice.

10. Demiterea Avocatului Poporului si numirea unui Avocat al Poporului recunoscut de societatea civila.

11. Demiterea CNA si numirea unei CNA recunoscuta de societatea civila.

12. Demiterea presedintelui Curtii de Conturi si numirea unui presedinte recunoscut de societatea civila".

Adrian Despot: "Cele mai multe dintre doleanţele noastre au fost exprimate; m-am întors cu speranţă"

Liderul trupei Viţa de Vie, Adrian Despot, mărturiseşte faptul că s-a dus astăzi la consultările cu preşedintele Klaus Iohannis "din respect pentru oamenii din stradă şi faţă de instituţia prezidenţială" şi spune că s-a întors de la Cotroceni "cu speranţă".

"Am fost la Cotroceni la prima rundă de consultări. Am fost invitat de către Preşedintele Klaus Iohannis şi am considerat că trebuie să fiu acolo, din respect pentru oamenii din stradă şi faţă de instituţia prezidenţială. Deşi niciunul dintre participanţi nu s-a autoproclamat "reprezentant al străzii", cele mai multe dintre doleanţele noastre au fost exprimate! M-am întors cu Speranţă", a scris Adrian Despot pe pagina personală de Facebook.

Liviu Mihaiu: "Preşedintele ne-a spus că dacă vrem o clasa politică să ne implicăm, că ne va lua parteneri"

Liviu Mihaiu, realizator TVR şi reprezentant Salvaţi Dunărea şi Delta, a declarat, la ieşirea de la întâlnirea cu şeful statului, că au fost invitaţi să formeze un nou corp al clasei politice, realizatorul TV fiind de părere că acum "este momentul cel mai bun".

"Preşedintele a promis că va veni în piaţă, nu se ştie când. 20 de organizaţii din majoritatea domeniilor societăţii au fost reprezentate la consultări. A fost o discuţie excepţională. Am cerut ceea ce am cerut şi în 1990, şi în 2015, şi în 2012: depolitizarea şi demilitarizarea statului, reforma radicală a statului", a spus Liviu Mihaiu.

Mihaiu a explicat că "I-am cerut preşedintelui să regândească în termeni pragmatici de eficientă şi constituţionali un nou stat care să fie mult mai eficient. S-a discutat cazul Avocatului poporului, să fie totalmente depolitizat. I-am cerut preşedintelui să facă din societatea civilă un partener oficial şi nu de catastrofă, cu 6 luni înainte de alegeri. S-a discutat despre dezastrul accesării fondurilor europene, va fi un dezastru dacă nu se va schimbă acest lucru în mod urgent."

Mai mult, Liviu Mihaiu a precizat că preşedintele Klaus Iohannis le-a propus să se implice, să formeze un nou grup al clasei politice. "Preşedintele ne-a spus că dacă vrem o clasa politică să ne implicăm, că ne va lua parteneri. Dacă doar strigăm şi va fi această clasa politică, lucrurile vor fi aceleaşi. Ne-a invitat la modul cel mai vehement să venim să formăm un nou corp al clasei politice. Există două moduri de a te implică: din societatea civilă, asta e în afară sistemului, şi în interoriul sistemului. Putem să provocăm amendamente la o lege, putem să avem o lege a alegerilor mai bune, însă o reforma profundă a administraţiei nu se poate face decât din interior. Preşedintele ne-a invitat în partide, nu în actualele partide, ci să facem altele noi. Este momentul cel mai bun."

Mihai Dragoș, Consiliul Tineretului din România:

"Poziția noastră, ca reprezentanți ai organizațiilor de tineret, a fost că este nevoie, în politică și administrație, ca domnuol președinte să nu uite că sunt probleme referitoare la riscurile ca o tragedie ca cea produsă în Colectiv să se repete.

Frustrarea mai generală a Pieței, este important ca guvernul ce urmează să fie desemnat să nu aibă oameni „murdari", să nu cuprindă persoane condamnate penal, urmărite penal sau a căror urmărire a fost blocată de Parlament, traseiști, ofițeri sau colaboratori ai Securității".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel