De ce țânțarii pișcă doar anumiți oameni. Nu e vorba de sânge

Scutaru Cristina / 24 iun 2019 / 21:05 Salveaza PDF Comentarii
țânțar
țânțar

Țânțarii sunt printre cele mai enervante insecte în timpul verii, iar mulți oameni se plâng de pișcăturile lor.

Pe unii oameni, țânțarii îi pișcă mai mult, iar pe alții mai puțin. Care să fie motivul? Aflați că nu are legătură cu sângele, ci cu dioxidul de carbon. 

Una dintre metodele prin care țânțarii își localizează ținta este detectarea dioxidului de carbon expirat. Pentru a face acest lucru, insectele folosesc un organ olfactiv care simte de la 50 de metri dioxidul de carbon. Astfel, oamenii care expiră mai mult CO2 au de furcă mai mult cu insectele. 

Situația se schimbă în spații limitate

 

Potrivit unui expert citat de 20minutoes, țânțarii iau în considerare mai mulți factori, care variază în funcție de persoană, cum ar fi temperatura pielii, prezența vaporilor de apă și culoarea hainelor purtate de om.

Oamenii de știință cred că cea mai importantă variabilă luată în considerare de aceste insecte este reprezentată de compușii chimici produși de microbii care trăiesc în pielea noastră.

Deși oamenii nu pot controla factorii respectivi pentru a evita mușcăturile de țânțari, experții sugerează evitarea culorilor întunecate: "Țanțarii iubesc negrul".

Te-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2020 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.27