Daniela Crudu, snopită în bătaie de partener. Oana Băluță a izbucnit: Doarme liniștit de ani de zile!

Oana Băluță
Oana Băluță

Oana Băluță, activistă feministă și conferențiar la Universitatea din București, are un mesaj ferm după ce Daniela Crudu a fost bătută de partenerul de viață.

”Dacă justifici violul, de ce nu ai justifica și tolera bătaia? O femeie din showbizz, Daniela Crudu, a fost bătută de bărbat. Din fericire, a sunat la Poliție, a fost emis un ordin de protecție provizoriu. Potrivit informațiilor din presă, femeia are un traumatism cranio-facial, entorsă de gleznă și o fractură de piramidă nazală, cea din urmă necesită operație.

Comentariile oamenilor de la știrile despre subiect ne dezvăluie iar fața urâtă și grobiană a misoginismului și a unei culturi patriarhale unde violența asupra femeilor este justificată. Ba este și o formă de corectare a unui comportament indezirabil al acelei femei.

Comparația România - Suedia

Eurobarometrul din 2016, ne-a spus că în România există cea mai mare toleranţă faţă de viol. 55% afirmă că violul este justificat în anumite situaţii: consum de alcool sau droguri (30%), când victima poartă "haine provocatoare sau sexy" (25%), în cazul în care victima este de acord să însoţească acasă pe cineva (26%). Comparativ, în Suedia: 2% afirmă că violul este justificat în anumite situaţii: consum de alcool sau droguri 2%, când victima poartă "haine provocatoare sau sexy", în cazul în care victima este de acord să însoţească acasă pe cineva (3%).

În 2013, Alexandra Stan a fost crunt bătută de partenerul ei de viață, care îi era și manager.

Femeile se confruntă cu violență. Indiferent de educație, de mediu de rezidență, de venit, de etnie, dacă sunt persoane publice sanu nu, indiferent de..., de... .

Anual, au fost înregistrate peste 20.000 de sesizări de loviri și alte violențe. Ordinul de protecție s-a modificat de mai multe ori din 2012 până acum, iar anul trecut Poliția a emis 7.986 de ordine de protecție provizorii.

Mesaje șocante de la bărbați


În 2012, am făcut la FILIA o campanie online de conștientizare a violenței asupra femeilor. Multe mesaje trimise de bărbați spuneau așa: "v-aș bate și eu" sau "meritați să fiți bine bătute". Speram și eu, în inocența mea, să nu le mai văd rostogolindu-se în spațiul public în 2020.

Ca să schimbi substanțial tipurile aceste de percepții și credințe, ai mare nevoie de educație care să formeze respectul pentru fete și femei, care să îi învețe pe copii să rezolve pașnic conflictele. Dar Ministerul Educației doarme foarte liniștit de ani de zile.” a conchis Oana Băluță, pe Facebook. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel