EXCLUSIV  Dan Zaharescu, directorul executiv ARPIM: Cheltuim pentru prevenție de 5 ori mai puțin față de media europeană

Dan Zaharescu, directorul executiv al Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente
Dan Zaharescu, directorul executiv al Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente

Despre extinderea serviciilor pe care le-ar putea oferi farmacistul, despre prevenție, depistarea precoce a afecțiunilor medicare și educația medicală s-a discutat în cadrul dezbaterii organizate de DC NewsTV, avându-l ca invitat pe Dan Zaharescu, directorul executiv ARPIM.

Sistemul sanitar din România, orientat exclusiv pe tratament și mult prea puțin spre prevenție

"Este mult spus că producătorii de medicamente sunt "de vină" pentru existența farmaciilor și prezența farmaciilor, dar este adevărat, o verigă destul de importantă în ceea ce privește accesul pacienților la medicamente și la vaccinuri este reprezentat de farmacii.

Pe de altă parte suntem cu toții de acord că sistemul sanitar din România este orientat exclusiv pe tratament și mult prea puțin spre prevenție și de aceea este nevoie mai mult decât oricând de o schimbare de paradigmă, dar și de date și informații precise și actualizate despre starea generală de sănătate a populației", este de părere Dan Zaharescu, director executiv al Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM).

Cheltuim pentru prevenție de 5 ori mai puțin față de media europeană

"Poate că este momentul să arătăm că în 2020 doar 1% din cheltuielile totale de sănătate au reprezentat cheltuieli cu prevenția, respectiv 20 de euro/locuitor, față de media europeană care este de 102 euro/locuitor. Practic cheltuim pentru prevenție de 5 ori mai puțin față de media europeană", declară Dan Zaharescu.

"Există o mulțime de motive pentru care trebuie încurajate politicile care sprijină prevenția, fie prin screening, fie prin depistarea precoce a unor boli grave precum și imunizarea prin vaccinare, deoarece aceste măsuri vor asigura pe termen lung sustenabilitatea economică a sistemelor de sănătate prin reducerea costurilor cu asistența medicală, dar pot conduce și la obținerea de beneficii economice mult mai largi prin asigurarea unei productivități mai bune și mai constante a unei forțe de muncă și nu îm ultimul rând pot susține îmbătrânirea in condiții bune de sănătate a populației.

Nu trebuie neglijate aceste aspecte în special din privința evoluției demografice pe termen scurt și mediu, care se manifestă printr-o îmbătrânire accelerată a populației", este de părere Dan Zaharescu.

Pactul pentru inovație în sănătate

Dan Zaharescu, Directorul Executiv ARPIM, ne relatează de altfel, că la finele anului 2021, a fost propus spre lansare Pactul pentru inovație în sănătate care cuprinde o componentă importantă de prevenție în fiecare dintre cele patru axe strategice care au fost produse în pact.

Vă invităm să urmăriți intervenția dlui. Dan Zaharescu, directorul executiv al Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM), în înregistrarea video de mai jos.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel