Dacă mănânci chipsuri sau cartofi prăjiți de la alții ai impresia că nu te îngrași. Dar te ÎNȘELI!

Sursă foto: Pexels
Sursă foto: Pexels

Dacă mănânci dintr-un platou sau din farfuria altei persoane poți trăi cu impresia că nu te îngrași, însă un studiu îți demonstrează că te înșeli. 

Oamenii subestimează cât de mult se pot îngrășa atunci când împart o masă sau o gustare cu alții, spun noi cercetări, conform Daily Mail. Pentru meseni, mâncarea li se pare că îngrașă mai puțin atunci când este împărțită, deoarece nu simt că „dețin” porția de mâncare. 

Această lipsă percepută de proprietate atunci când mâncarea este împărțită înseamnă că oamenii „se decuplează mental de la calorii și consecințele lor”, au sugerat oamenii de știință canadieni.

Cercetarea, publicată în Jurnalul de Psihologie a Consumatorului, a mai constatat că neluarea în calcul a aportului caloric atunci când un aliment este împărțit îi face pe clienți să-și dorească să mănânce mai mult, având în vedere că îl consideră o masă „gratuită”.

Împărțirea mâncării poate încuraja excesul alimentar

Oamenii de știință Nükhet Taylor și Theodore Noseworthy au spus că descoperirile lor sugerează că împărțirea gustărilor sau a farfuriilor la restaurante cu familia și prietenii poate încuraja de fapt „aportul caloric excesiv”, determinând oamenii să subestimeze cât de mult se pot îngrășa în urma unor astfel de mese. 

Dr. Taylor a declarat pentru The Times: ”Când vedem mâncare pe o farfurie comună, încă înțelegem câte calorii consumăm, dar nu credem că acele calorii ne vor afecta silueta. Cu alte cuvinte, pentru că farfuria comună nu ne aparține, este o farfurie împărțită cu altcineva, credem că orice mâncăm din farfuria respectivă nu va avea consecințe asupra greutății noastre”. 

Contabilitatea mentală nu include mâncarea împărțită

Cercetătorii cred că o lipsă percepută de proprietate asupra alimentelor partajate face ca mâncarea să se simtă lipsite de importanță, posibil din cauza a ceea ce este cunoscut sub numele de „contabilitate mentală”, un proces care permite consumatorilor să folosească conturile mentale pentru a ține evidența cheltuielilor monetare și a bugetelor calorice.

Ei cred că s-ar putea ca oamenii să nu includă caloriile pe care le-au consumat din împărțirea alimentelor în bugetele lor calorice, deoarece cred că acele calorii nu le aparțin.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel