Urmărește emisiunea live


Cum verifici dacă uleiul de măsline este falsificat. Test rapid

Se estimează că până la 70% din uleiul de măsline extravirgin vândut în întreaga lume este falsificat prin diluare cu uleiuri de mai slabă calitate. Iată un test rapid care te ajută să verifici dacă uleiul de măsline este contrafăcut sau nu. 

Tom Mueller, autorul cărții „Extra virginitate: sublima și scandaloasa lume a uleiului de măsline” a facut testul „virginității” pentru toate mărcile de ulei de măsline vândute în Australia. În urma analizelor, a constatat că nici măcar o singură marca de ulei de măsline nu era „extravirgină”!

E foarte greu să-ți dai seama, doar prin gustare, dacă un ulei de măsline este „extravirgin”.

Teste rapide pentru verificarea uleiului de măsline

Există însă un truc prin care poți afla dacă uleiul de măsline este unul veritabil.

Uleiul de măsline este inflamabil și ar trebui să fie capabil să întrețină arderea unei lămpi. Dacă n-o face înseamnă că nu este ulei de măsline extravirgin.

Un alt test simplu și relevant este următorul: pune pe o farfurie un șervețel peste care adaugi o lingură de ulei de măsline și îl lași 24 de ore și vezi a ce miroase. Apoi îi dai foc și miroși din nou pentru a vedea dacă miroase a măsline sau gudron.

Mai există o metodă folosită de mulți pentru a depista uleiul de măsline falsificat. Este vorba de păstrarea uleiului pentru câteva zile la frigider. Uleiul este extravirgin în cazul în care acesta începe să se solidifice. Uleiurile mononesaturate, cum ar fi uleiul de măsline se solidifică în frigider, în timp ce uleiurile polinesaturate, cum ar fi de floarea-soarelui nu se vor solidifica. 

Prețul, un criteriu sigur

Un criteriu relativ sigur rămâne pretul. Cu cât plătești mai mult pentru o sticlă de ulei de măsline extravirgin, cu atât șansele să fie cu adevărat de calitate sunt mai mari.

Cumpără doar ulei de măsline ambalat în sticle închise la culoare sau în butoiașe metalice, fiindcă lumina afectează calitatea produsului.

Culoarea uleiului de măsline propriu-zis nu este un criteriu al calității produsului. Acesta diferă de la verde la auriu datorită măslinelor folosite. Mirosul și gustul, în schimb, sunt criterii importante în alegerea uleiului de calitate. Evită-l pe cel care miroase a rânced, a mucegai, care are gust metalic, de ars sau de carton. Gustul uleiului de măsline extravirgin real este puternic, fructat, piperat, amar și uneori înecăcios.

Aciditatea uleiului extravirgin trebuie să fie sub 0,8.

Ulei de măsline: termen de valabilitate

E bine să cumperi uleiul de măsline cât mai aproape de data de culegere a măslinelor (unele sticle au înscrisă data recoltării măslinelor). Dacă nu au precizată această dată, uită-te după data expirării. Termenul de valabilitate ar trebui să fie de doi ani de la data îmbutelierii.

Studiile realizate indică faptul că odată cu trecerea zilelor, săptămânilor, lunilor și anilor după recoltare, conținutul de polifenoli din măsline și uleiul de măsline se diminuează. Beneficiile aduse sănătății de uleiul de măsline sunt în proporție de 99% legate de prezența acestor polifenoli. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel