Cum se raportează DECESELE COVID. Dr. Pistol: Aceste persoane nu au murit din cauza coronavirusului, ci de alte boli

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Dr. Adriana Pistol, președintele Comisiei pentru managementul clinic și epidemiologic al Covid-19 din cadrul Ministerului Sănătății, a răspuns la cea mai controversată întrebare privind raportările de decese. 

Șefa Institutului de Sănătate Publică, dr. Adriana Pistol, a explicat cum se fac raportările deceselor Covid. 

Întrebată cum se raportează în România decesele Covid, respectiv „Orice persoană infectată cu Covid și moare, nu neaparat având cauză principală această boală, este declarată ca decedată de Covid. Dacă da, de ce?”.

Nu. La noi se înregistrează următoarele categorii de decese: decesele foarte clar datorate infecții cu SARS-CoV-2 și bolii Covid, deci cei care au o patologie respiratorie, cu insuficiență respiratorie acută, e foarte clar, sunt pozitivi, boala a evoluat. Dacă aceste persoane au și alte boli care au favorizat decesul, boli preexistente, comorbidități, conform OMS, nu se pot pune aceste decese pe seama comorbități. Ele sunt doar factori favorizanți ai unei evoluții nefavorabile a infecției și prin urmare, putem spune că acea persoană a decedat de Covid”, a explicat dr. Adriana Pistol la Realitatea Plus. 

Persoane infectate, moarte, dar care nu sunt trecute la decesele Covid

A doua categorie este următoarea: putem avea persoane infectate, dar care din nefericire, au o altă cauză foarte ușor de explicat de deces precum traumatisme, accidente vasculare acute, hemoragii masive, infarct miocardic acut. Dacă aceste evenimente s-au petrecut la o persoană care este pozitivă, acest deces nu este considerat ca deces de Covid”, a mai spus șefa Institutului de Sănătate Publică. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel