Cum să ne amintim un vis când ne trezim. De ce este atât de dificil?

Cum să ne amintim un vis când ne trezim. De ce este atât de dificil? / Foto: Pixabay, de Stergo
Cum să ne amintim un vis când ne trezim. De ce este atât de dificil? / Foto: Pixabay, de Stergo

Află în articol de ce este atât de dificil să îți amintești unele vise.

Multora dintre noi ni se pare destul de dificil să ne amintim detaliile despre ceea ce am visat. Care este motivul? Ei bine, procesul somnului este mult mai complex decât am putea crede.

Somnul nu este o scufundare în inconștient, limitată de steagurile roșii ale adormirii și trezirii. În creierul nostru, odihnindu-ne toată ziua, se întâmplă o mulțime de lucruri interesante, starea mentală se schimbă ca într-un leagăn și unele părți ale creierului sunt foarte active. Visele noastre sunt de obicei asociate cu o etapă cunoscută sub numele de somn REM (Rapid Eye Movement, REM).

Ce este somnul REM



REM este uneori denumit somn nesincronizat sau somn REM, deoarece în timpul acestuia creierul se comportă ca și cum ar fi treaz, scrie BBC. În timpul fazei REM, ochii se mișcă rapid, respirația și ritmul cardiac pot fluctua, iar corpul intră într-o stare asemănătoare paraliziei cunoscută sub numele de atonie. Acest lucru poate veni în valuri de 90 de minute pe tot parcursul nopții și tocmai în această fază visăm.

În timpul REM, părțile principale ale creierului primesc o porțiune suplimentară de sânge - în primul rând cortexul, care ne umple visele cu conținut, și sistemul limbic, care ne "digeră" starea emoțională. În timp ce suntem în această fază, există o activitate electrică crescută în aceste zone, în timp ce în lobii frontali, responsabili de abilitățile noastre critice, dimpotrivă, totul este liniștit și calm.

Asta înseamnă că deseori acceptăm fără îndoială cele mai absurde lucruri care se întâmplă în creierul nostru în această perioadă de timp până când ne trezim. Problema este că, cu cât visul este mai confuz, cu atât ne este mai greu să-l înțelegem. Visele care au o structură clară sunt mult mai  ușor memorabile, subliniază profesorul de psihologie Deedra Barrett.

Cât de ușor rămânem cu noi imaginile dintr-un vis după trezire depinde foarte mult de noradrenalină, un hormon care începe să funcționeze în momentul în care o persoană vede un pericol, o amenințare și este necesară o anumită acțiune de la el.

În timpul somnului, nivelul de norepinefrină din organism este de obicei mai scăzut decât în ​​timpul stării de veghe. Francesca Siclari, medic la Spitalul de la Universitatea din Lausanne, spune că există o diferență distinctă între starea de veghe și cea de somn, iar aceast lucru nu este o coincidență.

Ce s-ar întâmpla dacă ne-am putea aminti toate visele



"Este probabil un lucru bun că somnul și starea de veghe sunt atât de diferite una de cealaltă. Cred că dacă ți-ai putea aminti toate detaliile viselor tale, așa cum îți poți aminti ce ți s-a întâmplat în timpul zilei, atunci am începe să confundăm visele cu viața reală", a explicat medicul.

Ea notează că persoanele care suferă de diverse tulburări de somn (de exemplu, narcolepsie) pot avea dificultăți în a separa visul de realitate.

"Există și oameni care își amintesc atât de bine conținutul viselor încât încep să-l transfere în viața de zi", spune Francesca Siclari.

Nu este o coincidență faptul că visele apar în anumite momente ale ciclului de somn. Ele sunt influențate de substanțele chimice care călătoresc prin corpul nostru noaptea.

"De obicei avem cele mai vii vise în faza REM, când nivelul de norepinefrină din creier este scăzut", spune Francesca Siclari.

Se poate întâmpla să avem un vis chiar înainte de a ne trezi, dar lucrurile pe care le facem când ne trezim ne împiedică adesea să ne amintim acel vis. Adesea ne trezim din somn cu sunetul unei alarme, ceea ce determină o creștere a nivelului de noradrenalină, iar asta ne face să ne amintim mai greu ceea ce am visat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel