Cum o înșelătorie pe WhatsApp a lăsat o tânără fără toți banii strânși pentru facultate în luni grele de muncă

Foto: Pexels
Foto: Pexels

O tânără de doar 18 ani, care și-a luat un an liber după terminarea liceului pentru a economisi bani de facultate, a pierdut tot după ce a fost înșelată de infractorii cibernetici pe WhatsApp.

Britanica Bella Betterton a fost ținta unei înșelătorii de recrutare online și a rămas fără 3.000 de lire sterline. Potrivit BBC, tânăra de 18 ani a primit mesaje și apeluri de la escroci pe WhatsApp și a crezut că a participat la un interviu de angajare real. Dar escrocii i-au furat detaliile cardului pentru a-i lua banii.

Date noi arată că sumele de bani furate prin mesaje de înșelătorie de recrutare pe text și WhatsApp au crescut de la 20.000 de lire sterline la aproape 1 milion de lire sterline în ultimul an. Poliția Londrei spune că numărul persoanelor care au raportat aceste înșelătorii la Action Fraud a crescut de peste opt ori.

Dar acesta ar putea fi doar “vârful aisbergului”, potrivit comandantului temporar al polițiștilor britanici, Oliver Shaw, deoarece acest tip de fraudă este “foarte subraportată”.

Ce înseamnă înșelătoria de recrutare

Înșelătoriile de recrutare implică infractori care atrag victimele cu promisiunea unor venituri extra, înainte de a le fura detaliile bancare sau de a le prelua controlul asupra telefoanelor pentru a le fura banii. Bella, din Devon, Marea Britanie, spune că a devenit victimă în octombrie 2023. Ea speră să înceapă un curs de cinci ani de biochimie anul viitor, așa că și-a luat un an liber pentru a încerca să economisească 10.000 de lire sterline pentru a-și permite plata taxei.

Cele 3.000 de lire sterline care i-au fost furați erau toți banii pe care i-a reușit să-i economisească lucrând cu normă întreagă pe parcursul verii. “De-abia îmi pierdusem un loc de muncă pe care îl aveam de trei ani și încercam să-mi găsesc din nou echilibrul pentru a putea continua să economisesc pentru facultate”, spune ea.

“Îmi puseseam CV-ul acolo, așa că am crezut că [mesajul de înșelătorie]… era un lucru legitim.” Escrocii au efectuat ceea ce Bella a crezut că a fost un interviu autentic cu ea la telefon pentru un loc de muncă la distanță, care implica să folosească banii lor pentru a cumpăra și a evalua produse.

Infractorii au lucrat foarte sofisticat

Atât de sofisticată a fost înșelătoria că infractorii au îndrumat-o pe Bella cu zeci și zeci de mesaje și apeluri telefonice până când, în decursul a câteva ore într-o după-amiază, au folosit toate detaliile furate, împreună cu ceea ce ea bănuiește că a fost o aplicație ilegală pe telefonul ei, pentru a face patru plăți mari cu cardul la o casă de schimb de criptomonede, folosind banii ei.

"Când mi-am privit telefonul și am văzut toate aceste plăți… [am simțit] un șoc complet, panică. Nu știam dacă le pot opri, dacă există o modalitate de a rezolva situația. Nu știam cum să anulez sau să vorbesc cu oamenii sau să-mi protejez contul bancar. Nu m-am confruntat niciodată cu așa ceva. M-am simțit destul de derutată de asta. Erau trei luni de muncă, toată vara, 50-55 de ore pe săptămână. Așa că am fost foarte îndurerată și supărată de toate.”, a spus ea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel