Cum îți dai seama că ai deviație de sept. Simptomul întâi

Fotografie creată de Elisa Guarneros, de la Pexels
Fotografie creată de Elisa Guarneros, de la Pexels

Medicul Ioan Bulescu, specialist ORL cu competențe în somnologie, Chirurgie endoscopică ORL, laser în ORL, a explicat la emisiunea Dicționar Medical care sunt semnele din care realizăm că avem deviație de sept.

Deviația de sept, o modificare anatomică a structurii nasului, este trădată de nasul înfundat.

”Primul simptom sau cel mai frecvent este obstrucția nazală, nasul înfundat, care, la început, numai poate să fie înfundat doar pe o singură parte, partea pe care septul e deviat sau poate să fie înfundat în ambele părți atunci când este asociată și cu o formă de rinită sau alte forme de obstrucție nazală, dar cel mai frecvent e nasul înfundat.

Există o legătură între toate sindromurile care determină obstrucție nazală și probleme de respirație în timpul somnului în sensul că aceste probleme - nasul înfundat determină un efort respirator mai mare, mai crescut, și atunci pot să apară în timp și probleme de tipul sforăitului - vorbim aici de rezistența căilor respiratorii superioare sau chiar apnee în somn în unele cazuri”, afirmă medicul Ioan Bulescu, specialist ORL cu competențe în somnologie, Chirurgie endoscopică ORL, laser în ORL, audiologie clinică, la emisiunea Dicționar Medical.

Potrivit specialistului, deviația de sept nu este un factor determinant pentru apneea în somn, dar are un efect asupra acesteia.

”Nefiind un factor neapărat determinat pentru apneea în somn, dar e un factor agravant. Toate problemele de respirație nazală agravează problemele de respirație în timpul somnului”, adaugă medicul Ioan Bulescu, scrie DC Medical.

Când situația este gravă

Un sept deviat apare atunci când peretele subţire dintre cele două nări este deplasat către una dintre părţi. La majoritatea oamenilor septul nazal este deplasat sau deviat, determinând astfel un culoar respirator mai mic.

Când deviaţia de sept nazal este severă, poate bloca o parte a nasului și poate reduce fluxul respirator producând dificultate în respiraţie. Expunerea suplimentară a septului deviat la efectul de uscare a fluxului de aer prin nas poate contibui câteodată la formarea de cruste și sângerări la anumite persoane.

Obstrucţia nazală poate apărea din cauza unei deviaţii de sept, din cauza edemului mucoasei nasului (în special a cornetelor inferioare) sau din cauza ambelor. Tratamentul obstrucţiei nazale poate include medicaţie pentru a reduce edemul sau benzi adezive ce pot ajuta în deschiderea culoarului respirator. Pentru a corecta un sept nazal deviat este necesară intervenţia chirurgicală.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel