CSM întârzie numirea procurorilor, încălcând legea de funcționare a CSM

4
4

CSM riscă să fie supusă sancțiunilor dacă va amâna mai mult de 30 de zile emiterea avizului consultativ pentru propunerile de la PÎCCJ și DNA a procurorilor Tiberiu Nițu și Ioan Irimie. Asta după ce, același CSM, prin judecătoarea Alina Ghica, a emis în timpul suspendării președintelui Traian Băsescu, două Hotărâri prin care procedura de avizare a propunerilor ministrului Justiței poate fi tergiversată de la 15, la 90 de zile, deși legea instituției spune că avizele se emit în 30 de zile, potrivit luju.ro.

Consiliul Superior al Magistraturii ar putea, dacă amână numirea procurorilor Monei Pivniceru pentru conducerile DNA și PÎCCJ, să încalce legea de fundament a propriei instituții. În această vară, în timp ce președintele Traian Băsescu era suspendat, CSM a emis două Hotărâri prin care modifica regulamentul privind numirea procurorilor și judecătorilor și pe cel de ordine și funcționare al Consiliului, astfel încât procedura de avizare a propunerilor ministrului Justiției pentru șefia marilor parchete să se schimbe de la 15, la 90 de zile. "Propunerea ministrului Justiției nu poate fi înaintată înainte de emiterea avizului de către Consiliul Superior al Magistraturii," se preciza într-una din Hotărâri. În fapt, legea stipuleaza cât se poate de limpede la art. 32: “...În cazul în care legea nu prevede un termen pentru emiterea avizelor de către Consiliul Superior al Magistraturii, acestea se emit în 30 de zile de la sesizare...”

Așadar, amânarea emiterii avizului cu mai mult de 30 de zile, înseamnă încălcarea legii, și, prin urmare, sancționarea corespunzătoare. De precizat că, CSM a dat deja un termen de 30 de zile, doar pentru intervievarea celor doi procurori nominalizați și punerea proiectelor acestora în dezbatere publică. Potrivit luju.ro, ținta acestor subterfugii este de a-l menține pe Daniel Morar la cârma Ministerului Public pe fondul instabilității manageriale a DNA și PÎCCJ.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel